4 kihagyhatatlan gluténmentes sütemény recept képekkel együtt
Nem is gondolnánk, hogy gluténmentes lisztből hányféle sütit lehet elkészíteni! A következő négy recept azonban oly finom, hogy egyszerűen bűn lenne kihagyni őket!
Gluténmentes fahéjas csiga recept
Hozzávalók a tésztához:
- 400 g Mix B – Bread-Mix
- 1 teáskanál xantán gumi
- 50 g vaj vagy margarin
- 250 ml meleg tej
- 42 g sörélesztő vagy 1 csomag porélesztő
- 40 g cukor
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 60 g olvasztott vaj vagy 60 g folyékony margarin
- 50 g cukor
- 1 evőkanál fahéj
Hozzávalók a díszítéshez:
- egy kis tej
- 1 tojás
- 3 evőkanál nagyszemű kristálycukor
Elkészítés:
- Egy tálban alaposan keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, az instant élesztőt és az útifűmaghéjat, majd öntsük hozzá a felmelegített tejet és üssük bele a tojást.
- Dolgozzuk fel a tésztát egy robotgép dagasztófejével, adjuk hozzá az olajt, majd dagasszuk addig, amíg szépen összeáll.
- Takarjuk le a tésztát, és 50 percig hagyjuk kelni egy meleg helyen.
- Miután megkelt a tészta, nyújtsuk ki egy gluténmentes liszttel vékonyan megszórt deszkán, majd kenjük meg az olvasztott margarinnal és szitáljuk rá a porcukor és fahéj keveréket.
- Tekerjük fel a tésztát és egy éles késsel szeljük le a csigákat.
- Ezután rakjuk be őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol még 10 percig hagyjuk kelni. Ezután 20 percig süssük őket egy 175 °C-ra előmelegített sütőben.
- A 20 perc lejárta után, locsoljuk meg a csigákat meleg, vaníliás cukros tejjel, és még 3 percre tegyük vissza őket a sütőbe.
Gluténmentes fekete erdő és cseresznyetorta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 220 g Mix C – Mix Pâtisserie
- 7 tojás
- 180 g cukor
- 30 g kakaópor
- egy citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd
- 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 pohár meggy
- cseresznye likőr
- habtejszín
- csokoládéreszelék
Elkészítés:
- Törjük fel az egész tojásokat egy tálba, és verjük őket kemény habbá a cukorral együtt (ez kb. 10 percig tart).
- Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliarudat és a sót, és keverjük jól össze.
- Fokozatosan keverjük hozzá a lisztet és a kakaót.
- Öntsük a tésztát egy 25 cm átmérőjű, kivajazott, kilisztezett csatos formába. Ezután egy 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 40 percig.
- Vegyük ki a tésztát a sütőből és hagyjuk hűlni. Ezután szedjük ki a tortaformából és vízszintesen vágjuk fel három részre: így három kakaós alapot fogunk kapni.
- Verjük kemény habbá a tejszínt. Utána öntsük le az első tortakarikát a cseresznye likőrrel.
- Ezután kenjük rá a tortakarikára felvert tejszínhab egyharmadát és szórjunk rá egy pár szem meggyet. Tegyük rá a második tortakarikát, és ismételjük meg az előbbi műveletet.
- Tegyük rá a harmadik tortakarikát, nyomjuk leg egy picit, majd ezt a réteget is öntsük le a likőrrel.
- Ezután az egész tortát kenjük be a maradék tejszínhabbal, és szórjuk rá a csokoládéreszeléket.
- Nyomjunk a tortára 16 tejszínhab rózsát, és mindegyiknek a tetejére tegyünk egy-egy szem meggyet. Fontos, hogy a tortát hűvös helyen tároljuk!
Gluténmentes almás süti recept
Hozzávalók:
- 500 g reszelt alma
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fahéj
- egy csipet só
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 250 g Mix it! Universal
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Öntsük le a reszelt almát a citromlével, adjuk hozzá a fahéjat, a sót, a cukrot, a tojásokat, majd alaposan keverjük el.
- A lisztet elegyítsük el a sütőporral, majd folyamatos kevergetés mellett adagoljuk a masszához.
- Egyenletesen öntsük bele a tésztát egy megolajozott kenyérsütőformába.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 30 percig.
Gluténmentes zserbó recept
Hozzávalók:
- 360 g Farina
- 4 g porélesztő
- 60 g porcukor
- egy csipet só
- 200 g margarin
- 110 ml langyos tej
- 1 tojás
- 150 g darált dió
- 100 g porcukor
- 250 g baracklekvár
- 100 g étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- Keverjük el a lisztet a porélesztővel, a cukorral, a sóval, és a margarinnal.
- Adjuk hozzá a tojást, a felmelegített tejet, majd dolgozzuk fel a tésztát és hagyjuk 15 percig pihenni.
- Gyúrjuk meg a tésztát egy lisztezett felületen, majd 3 részre osszuk szét és egyesével nyújtjuk ki őket (kb. 20×25 cm méretűre).
- Tegyük bele az első tésztalapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a baracklekvár felével, és szórjuk meg a cukros darált dió felével.
- Ezután jöhet rá a következő tésztalap és egy újabb réteg töltelék. Ezt követően tegyük rá az utolsó tésztalapot és 50 percig hagyjuk kelni.
- A sütemény tetejét villával szurkáljuk meg, majd egy 175 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig, majd miután hűlt egy picit, fejjel lefelé rakjuk rá egy tálcára.
- Olvasszuk meg a csokoládét egy kis vaj segítségével vízgőz felett, majd a már kihűlt sütemény tetején oszlassuk el.
- Egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, és másnap már fel is szeletelhetjük!
Kapcsolódó bejegyzések:
Hogyan készüljünk fel egy gluténmentes nyaralásra?
Olvasd el az összes tippemet, hogy te is stresszmentesen tervezhesd meg a tökéletes gluténmentes utazást! Viktória vagyok, 27 éves, és...
Gluténmentes étrendedből a szénhidrátokat se hagyd ki!
A szénhidrátok is fontos részét képzik egy kiegyensúlyozott étrendnek, ezért ha fittek és egészségesek szeretnénk maradni, nem ajánlatos mellőzni őket...
Gluténmentes akciós lista 2019 június
Olcsó gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha olyan terméket talál az akciós gluténmentes élelmiszer akciók listáján, ami nem gluténmentes,...
Gluténmentes vacsora és olaszországi hétvége: ezek a Schär legújabb játékának nyereményei
Gluténmentes receptek helyett most egy országos nyereményjátékot indít a Schär „Nyerj olaszországi hétvégét promóció” néven. A játékban történő részvétel kódfeltöltéssel...
Gluténmentes akciós lista 2019 május
Olcsó gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha olyan terméket talál az akciós gluténmentes termékek listáján, ami nem gluténmentes, kérjük ITT...
Gluténmentes akciós lista 2019 április
Olcsó gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha olyan terméket talál az akciós gluténmentes termékek listáján, ami nem gluténmentes, kérjük ITT...