Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Cukros és lisztérzékeny is – milyen diéta szükséges?

Cukros és lisztérzékeny is. Azt szeretném tudni hogy rám milyen, diéta vonatkozik.

Kedves Kérdező!

Amennyiben teljes mértékben tisztában van a gluténérzékenység diétájával, és szigorúan be is tarja, akkor étkezésén annyit kell változtatni, hogy kihagyja a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek használatát (kristálycukor, porcukor, szőlőcukor, vaníliás cukor, stb.).
A gluténérzékenység, cöliákia étrendi kezelése (ez az egyetlen megoldás)

A hozzáadott cukrok helyett mesterséges, vagy természetes cukor helyettesítőket használ sütemények elkészítéséhez, italokhoz, ételek főzéséhez – és továbbra sem fogyaszt gluténtartalmú ételeket,
élelmiszereket.

1-es típusú cukorbetegségnél a szakorvos meghatározza, hogy milyen, és menyi inzulint kap naponta, és azt is, hogy mennyi szénhidrátot fogyaszthat. Az ehhez igazodó étrend megtanulása időt vesz igénybe, de bele fog jönni.

Ajánlanám, hogy személyesen keressen fel egy dietetikust, aki részletesen elmondja a tennivalókat. A legtöbb diabéteszes gondozóban dietetikust is foglalkoztatnak, érdeklődjön, hogy a lakóhelyéhez közel hol van lehetőség tanácsadásra!

Egy nagyon rövid összefoglalót linkjét küldöm el, de ebből még a teljes diéta nem tanulható meg Cukorbetegség – diabétesz (alcím Az étrend célja mindkét típusú diabéteszben)

Gyors segítségként a következő cikket javasolnám elolvasásra

Elolvasásra érdemes ez a cikk is – figyelembe véve cöliákiáját:

Üdvözlettel,
Nógrádi Katalin dietetikus