A gluténmentes kenyérsütés műhelytitkai – Kohári Évától
Kezdjük a gépi gluténmentes kenyérsütés rejtelmeivel.
Alap recept egy normál méretű géphez
Hozzávalók:
- 300 g gluténmentes lisztkeverék
- 3 teáskanál szárított gluténmentes élesztő
- 300 ml langyos víz
- 1 púpos teáskanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál étolaj
A gépi sütésnél nagyon fontos a sorrend!
- Az üstbe mindig a langyos víz, cukor és az élesztő kerül először! A száraz hozzávalókat egy tálban keverjük össze: liszt(ek), só, útifű maghéj.
- Amíg ezeket kimérjük, az élesztő felfut a cukros vízben.
- A felfuttatott élesztőre öntjük a lisztes keveréket és bekapcsoljuk a gépünket.
- Pár perce keverés után nyissuk ki a tetejét, adjuk hozzá az olajat és ha szükséges, egy műanyag lapát segítségével szedjük le az üst oldalára tapadt lisztet.
- Ezután csukjuk be, várjuk meg, hogy megsüljön, és ha kész, rögtön tegyük fém rácsra kihűlni.
- Csak ha teljesen kihűlt, akkor szeleteljük fel!
- Mivel minden gépen más programok vannak, ezért előfordulhat, hogy itt egy picit kísérletezni kell.
- Az én gépemen van kifejezetten gluténmentes program, ez valószínű a gyártó részéről egy jól sikerült reklámfogás. Keressünk egy kb. 2 órás kenyérsütési programot, az enyém 2 óra 10 perc alatt készül el.
A gluténmentes lisztkeverékekkel süthetünk önmagukban is kenyeret, de keverhetjük is őket, kísérletezhetünk kedvünkre.
Íme, pár konkrét recept:
Első gluténmentes kenyérrecept
Hozzávalók:
- 300 ml langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 3 teáskanál szárított élesztőt
- 300 g Nutri Free mix per pane liszt
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A gép üstjébe teszem a langyos vizet, cukrot, élesztőt.
- Ha egy picit felfutott az élesztő, erre teszem az olaj kivételével az összes többi hozzávalót.
- Bekapcsolom a gépet, ha nagyjából elkeverte a tésztát, akkor adom hozzá az olajat.
- Ezután becsukom a gép tetejét, majd ha elkészült a kenyérke, rácson kihűtöm.
Második géppel sütött gluténmentes kenyérrecept
Hozzávalók:
- 300 ml langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 300 g TAC barna lisztkeverék
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál étolaj
Harmadik gluténmentes kenyérrecept kenyérsütőgéphez
- 300 ml langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 3 teáskanál élesztő
- 150 g Mester család házi kenyérliszt
- 150 g Nutri free mix per pane liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 3 evőkanál olaj
Negyedik gluténmentes kenyérrecept gépi sütéshez – A kevert.
Hozzávalók:
- 300 ml langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 3 teáskanál szárított élesztő
- 300 g gluténmentes liszt, keverve, most:
- 80 g TAC barna kenyér,
- 120 Mester Család házi kenyér
- 100 g Old Millers kenyérliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál útifű
- 3 evőkanál olaj
Ötödik kenyérsütőgépes gluténmentes kenyér recept
Ez az a kenyér, ami nem is kenyér, hanem kalács. Annyira, piha, finom, jelzőket sem találok rá. A lányom legnagyobb kedvence. Ezt készíthetjük Nativa Teff kenyérlisztből önmagában, de keverhetjük Nutri free mix per pane liszttel fele-fele arányban. Garantálom, a siker nem marad el!
Hozzávalók:
- 300 g langyos víz
3 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál cukor
300 g gluténmentes lisztkeverék
1 teáskanál útifű
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
Hatodik géppel süthető gluténmentes kenyér recept
Nem csak fehér kenyeret süthetünk gépben, hanem barnát is. A Naturbit Alfa-barna lisztkeverék egy fantasztikusan fűszeres, tökéletes állagú kenyér sütésére kiváló lisztkeverék.
- 300 ml langyos víz
- 3 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 300 g Naturbit Alfa Mix barna gluténmentes lisztkeverék
- 1 teáskanál útifű
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
A továbbiakban a sütőben történő gluténmentes kenyérsütés a téma! Tovább!
Kelt:2017.11.08 / Utolsó módosítás: 2023.08.08 Kapcsolódó bejegyzések:
A gluténmentes kenyérsütés csínja-bínja, avagy mit tegyünk, ha…
Miért nem kelt meg a gluténmentes kenyrem? MIért maradt nedves a gluténmentes kenyér? Miért lett túl száraz a gluténmenets kenyrem?...
új barna gluténmentes kenyérpor
Teljesen új tervezésű, élelmi rostban gazdag gluténmentes kenyérport mutatott be a Hunorganic Kft Gluténmentes barna kenyérliszt modern alapanyagokból. NATURBIT -...
Új gluténmentes lisztkeverék – csicseris kenyérpor
A Hunorganic Kft egy újabb gluténmentes lisztkeverékkel jelent meg a piacon. Csicseris gluténmentes kenyérpor. Egy zsemlét és egy gluténmentes süteményt...
3 gyakori kérdés és válasz a gluténmentes lisztekről!
Ne dobjunk ki ételeket, mert rossz lisztet választottunk! Ismerjük meg melyik lisztet mire érdemes használni! Gluténmentes lisztek sorozatunkban a 3...
Gabonákról, lisztekről és kenyérsütésről gluténérzékenyeknek
Gluténérzékenyeknek, sem érdemes eltüntetni az életéből a gabonákat, hanem alaposan utánanézni annak, hogy mely gabonák mely fajtái lehetnek veszélyesek és...