Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Az alkohol és az alkohollal bevitt glutén kiürüléséről a szervezetből

Ha véletlenül glutént is bevittünk az alkohollal a szervezetünkben, vajon az a glutén mikorra ürülhet ki?

A glutén kiürülése a szervezetünkből nagyon rossz megfogalmazás – kb.: mint a lisztérzékenység és a gluténérzékenység is, hiszen a korrekt név a cöliákia – CD, mert a glutén aránylag gyorsan kiürül a szervezetünkből (de nem lehet rá konkrét időt meghatározni)!

Nem véletlen, hogy nem javasoljuk a cöliákiára irányuló kivizsgálás előtt a gluténmentes étrendet, hiszen az már a biztonságos diagnózis felállítását ronthatja!

A glutén által kiváltott káros reakciók, a bélboholy károsodás, és az ebből fakadó felszívódási problémák okozta tünetek megjelenése és elmúlása, megfelelő gluténmentes étrend esetén a kérdés!

A cöliákia tüneteinek a enyhülése, megszűnése abszolút egyéni, ezektől függ:

  • időben akár 6-12 hónapig is eltarthat!
  • mióta áll fent a gluténérzékenység
  • korunktól (általában a fiatalok esetén gyorsabb a kiürülés és a regenerálódás)
  • a gluténmentes diéta alatt hányszor eszünk –iszunk véletlenül, tévedésből gluténtartalmú enni-innivalót
  • glutén kiürülése csak annyiban függ az alkoholtól, hogy valaki mennyire rendszeresen fogyaszt alkoholt, és az hogyan hatott a szervezetre (egy alkoholista esetében sokkal nehezebb a bélboholy regeneráció)

Visszatekintés

Előző cikkünkben foglalkoztunk az alkoholfogyasztás és a gluténérzékenység kapcsolatával, amely kapcsán több észrevételt is kaptunk, miszerint a glutén tartalmú gabonák gluténtartalma a lepárlás során nem jut át a párlatokba, így a desztillált szeszes italok gluténmentesek.

Megkerestünk több gyártót, azt a konkrét kérdést feltéve, hogy vajon a termékeik valóban gluténmentesek-e. Nem feltétlenül ezekre a reakciókra számítottunk:

Nem minden társaság válaszolt a megkeresésre, de a válaszadók sem adtak konkrét választ arra vonatkozólag, hogy termékeik közül garantáltan melyik gluténmentes.
Először is tanácsolták, hogy forduljunk a dietetikusunkhoz, orvosunkhoz vagy a Celiac Society -hez. De általánosságban leírták, hogy a lepárlás során a párlat gluténmentes lesz hivatkozással az FDA-ra.

Konkrét gluténmentes terméklistát a gyártók nem adtak ki.

Fentiek miatt álláspontunkat továbbra is fenntartjuk, hogy aki szigorúan veszi a gluténmentes diétáját és biztosra akar menni, az csak garantáltan gluténmentes alkoholtartalmú italt fogyasszon, amely gluténmentességét a gyártó igazolja is. Pl. találtunk olyan vodkát amely quinoa felhasználásával készült így garantáltan gluténmentes.

Tehát ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy fogyaszt-e olyan párlatot, amely glutén tartalmú gabonából készült, és / vagy lepárlás után ízesítették, színezték.



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...

Guténérzékeny vagy?  Erre figyelj a buli közben!
Guténérzékeny vagy? Erre figyelj a buli közben!

Gluténérzékenyként a bulizás is körültekintést kíván. Fiatalok időnként nem csak becsíphet, hanem felrúghatják a gluténmentes étrend szabályait, akár vétlenül is!...

, , , ,