Az alkohol és az alkohollal bevitt glutén kiürüléséről a szervezetből
Ha véletlenül glutént is bevittünk az alkohollal a szervezetünkben, vajon az a glutén mikorra ürülhet ki?
A glutén kiürülése a szervezetünkből nagyon rossz megfogalmazás – kb.: mint a lisztérzékenység és a gluténérzékenység is, hiszen a korrekt név a cöliákia – CD, mert a glutén aránylag gyorsan kiürül a szervezetünkből (de nem lehet rá konkrét időt meghatározni)!
Nem véletlen, hogy nem javasoljuk a cöliákiára irányuló kivizsgálás előtt a gluténmentes étrendet, hiszen az már a biztonságos diagnózis felállítását ronthatja!
A glutén által kiváltott káros reakciók, a bélboholy károsodás, és az ebből fakadó felszívódási problémák okozta tünetek megjelenése és elmúlása, megfelelő gluténmentes étrend esetén a kérdés!
A cöliákia tüneteinek a enyhülése, megszűnése abszolút egyéni, ezektől függ:
- időben akár 6-12 hónapig is eltarthat!
- mióta áll fent a gluténérzékenység
- korunktól (általában a fiatalok esetén gyorsabb a kiürülés és a regenerálódás)
- a gluténmentes diéta alatt hányszor eszünk –iszunk véletlenül, tévedésből gluténtartalmú enni-innivalót
- glutén kiürülése csak annyiban függ az alkoholtól, hogy valaki mennyire rendszeresen fogyaszt alkoholt, és az hogyan hatott a szervezetre (egy alkoholista esetében sokkal nehezebb a bélboholy regeneráció)
Visszatekintés
Előző cikkünkben foglalkoztunk az alkoholfogyasztás és a gluténérzékenység kapcsolatával, amely kapcsán több észrevételt is kaptunk, miszerint a glutén tartalmú gabonák gluténtartalma a lepárlás során nem jut át a párlatokba, így a desztillált szeszes italok gluténmentesek.
Megkerestünk több gyártót, azt a konkrét kérdést feltéve, hogy vajon a termékeik valóban gluténmentesek-e. Nem feltétlenül ezekre a reakciókra számítottunk:
Nem minden társaság válaszolt a megkeresésre, de a válaszadók sem adtak konkrét választ arra vonatkozólag, hogy termékeik közül garantáltan melyik gluténmentes.
Először is tanácsolták, hogy forduljunk a dietetikusunkhoz, orvosunkhoz vagy a Celiac Society -hez. De általánosságban leírták, hogy a lepárlás során a párlat gluténmentes lesz hivatkozással az FDA-ra.
Konkrét gluténmentes terméklistát a gyártók nem adtak ki.
Fentiek miatt álláspontunkat továbbra is fenntartjuk, hogy aki szigorúan veszi a gluténmentes diétáját és biztosra akar menni, az csak garantáltan gluténmentes alkoholtartalmú italt fogyasszon, amely gluténmentességét a gyártó igazolja is. Pl. találtunk olyan vodkát amely quinoa felhasználásával készült így garantáltan gluténmentes.
Tehát ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy fogyaszt-e olyan párlatot, amely glutén tartalmú gabonából készült, és / vagy lepárlás után ízesítették, színezték.
Kelt:2014.06.16 / Utolsó módosítás: 2014.06.19A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...
Guténérzékeny vagy? Erre figyelj a buli közben!
Gluténérzékenyként a bulizás is körültekintést kíván. Fiatalok időnként nem csak becsíphet, hanem felrúghatják a gluténmentes étrend szabályait, akár vétlenül is!...