Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben
A burgonya számos fajtája ismert, melyek különböző főzési tulajdonságokkal rendelkeznek.
- “A”: salátákhoz, tepsis, rakott burgonyához való burgonya fajták
- Somogyi sárga
- Cherie
- “B”: főznivaló, nem szétfövő burgonyák, szintén salátákhoz, ragukhoz
- Aladin, Amorosa, Asterix, Balatoni rózsa
- Desirée, Démon, Góliát, Hópehely, Impala
- Kánkán, Katica, Kleopátra, Kondor, Laura, Lorett, Marabel,
- Pannónia, Raja, Réka, Rosara, Sante, Signal, Red Scarlet, Rioja,
- “C”: sütnivaló, enyhén szétfövő burgonya, amely használható burgonyás tésztákhoz, sütéshez, chips vagy hasábburgonya készítéséhez
- Agria, Karlena, Kuroda, Lady Rosetta, Lady Claire, Oscar
- Panda, Tomensa , Vénusz Gold, White Lady
Burgonya felhasználása a gluténmentes étrendben
- Felhasználható levesek, főzelékek készítéséhez, akár ízesítéshez, akár sűrítéshez, de önmagában is kiválóan alkalmazható. Közkedvelt ételünk például a magyaros burgonyaleves, a burgonya krémleves, vagy éppen a babérleveles burgonyafőzelék, amelyeknek fő összetevője a burgonya.
- Köretként számtalan variációban elkészíthető attól függően ételkészítési módként a főzést vagy a sütést választjuk. Egyszerűbb köretek közül előszeretettel fogyasztjuk a főtt burgonyát, burgonyapürét (esetleg zöldfűszerrel gazdagítva), a petrezselymes burgonyát, a hagymás törtburgonyát, vagy a sült krumplit, különlegesebb köretként készíthető belőle egyéb gluténmentes hozzávalók (gluténmentes liszt, zsemlemorzsa) felhasználásával burgonyakrokett, burgonyatócsni, gnocchi, burgonyafánk, csőben sült burgonya és így tovább.
- Hideg, meleg salátákhoz, édességekhez egyaránt felhasználható.
- A főtt burgonyát kenyerek, lepények készítésekor is sokan használják. Az olaszok például burgonyát tesznek a pizza tésztájába is.
- Néhány közkedvelt fogás alapjául szolgál: krumplis tészta, rakott krumpli, paprikás krumpli (serpenyős burgonya), szilvás gombóc, stb.
Hasmenés esetén (pl.: irritábilis bél szindróma (IBS) vagy laktózintolerancia, vagy gyomorrontásos hasmenésnél), az egyik elsődleges étel, az enyhén sós vízben főtt burgonya, vagy az abból készült burgonya püré, vagy burgonyapüré leves
A burgonyából számos alapanyag is készül:
Készül belőle burgonyaliszt-, keményítő-, pehely, amelyeket az élelmiszeripar előszeretettel alkalmaz különféle közfogyasztású vagy különleges táplálkozási célokat kielégítő (pl. gluténmentes) félkész, késztermékek előállításakor.
- Burgonyából készült termékek széleskörűen használhatóak a gluténmentes diétában, azonban a termékek vásárlásakor mindig győződjünk meg a kiválasztott áru gluténmentességéről, mert legutóbbi vásárlásunk óta elképzelhető, hogy a gyártó megváltoztatta az alapanyagok összetevőjét és így a termék már nem építhető be biztonságosan a gluténmentes diétába.
FONTOS! A pékáruk polcain gyakran találkozhatunk burgonyás kenyérrel, azonban annak alapanyaga legtöbbször búzaliszt, így a cöliákia – gluténintolerancia diétájában nem javasolt fogyasztásra!
De nem csak a burgonyás kenyér okozhat diétahibát! Olvassa el 3 részes cikksorozatunkat a rejtetten gluténtartalmú ételekről, alapanyagokról!
Kapcsolódó receptek:
Cukkinis – karalábé krémleves tej- és gluténmentesen
Zsenge karalábé, friss cukkini. Itt a szezon, ideje krémlevest készíteni! Tejmentes, laktózmentes, gluténmentes leves.
Tócsni, cukkinivel és burgonyával – gluténmentes, tejmentes
Mária gluténmentes tócsni receptje - KreaKonyha rovatunk első receptje Králl Máriától. Nem csak gyorsan elkészíthető, hanem finom és egészséges is.!...
Újhullámos rakott krumpli
Rakott krumpli recept egy picit másként, mint ahogy azt megszoktuk. Szokatlan volt így, hogy rakott krumplinak neveztük el, de az...
Szilvás gombóc gluténmentes változatban
Mire gondolsz először, ha azt hallod, hogy szilva? Szilvabefőtt, szilvalekvár vagy gluténmentes szilvás gombóc? Nekünk ez jutott az eszünkbe, el...
Spirál krumpli – izgalmas gluténmentes köret
Unalmas a főtt rizs és a hasábburgonya? Dobjuk fel egy kicsit a hétköznapi ételeket! Készítsünk izgalmas gluténmentes köretet - spirál...
Zöldségekkel és a sonkával töltött burgonya
Olcsó és finom köret ami természetesen gluténmentes is. Zöldségekkel és sonkával töltött burgonya. Natúr sült hús mellé köretként ajánljuk. Kumpír...
Rizslisztes-hajdinás gluténmentes mákos nudli
A nudli vagy más néven burgonyametélt egy burgonya alapú tésztaféle, ami a magyar konyha egyik klasszikus étele. Így készíthető gluténmentes...
Gluténmentes dödölle recept – egy olcsó klasszikus
Ki ne ismerné az alábbi népdalt? Éliás, Tóbiás egy tál dödöle, ettél belôle. Kertbe mentek a tyúkok, mind megették a...
Baconbe csavart, sajttal töltött krumpli
A baconbe csavart, sajttal töltött krumpli kiváló köret húsok mellé, de önmagában gyors vacsorának is megállja a helyét. Éva gyors...
IR barát, sütőtökös gnocchi diós sajtmártással – igazi őszi ebéd
Korábbi gluténmentes gnocci receptünk átalakításával beépíthetővé tettük az inzulinrezisztenciások diétájába is. Mi a lassabb felszívódás titka? Lássuk!
Bazsalikomos röszti – a gluténmentes köret
Lássunk túl a sült krumplin és a petrezselymes burgonyán és készítsünk valami más köretet! A röszti is egy igazi klasszikus,...
Kovászos uborka – klasszikusok gluténmentesen
Klasszikus sváb kovászos uborka recept burgonyával. Természetesen gluténmentes kovászos uborka lesz az eredmény. A kész kovászos uborka minden összetevője ehető....
Sütőtökös gluténmentes gnocchi
A gnocchi (ejtsd: nyokki), vagy, ahogy mi hívjuk a „nudli” az olasz konyha kedvelt étele, amely gyorsan elkészíthető laktató étel...
Krumplisaláta balzsamecetes öntettel – gluténmentes
Egy 40-45 perc alatt elkészíthető gluténmentes recept. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet és...
Gluténmentes gombóc aszalt szilvával
Gluténmentes aszalt szilvás gombóc. Ez a recept volt 2013 február gluténmentes receptje a Német Cöliákia Társaság weboldalán.
Körtés rakott krumpli – gluténmentes recept
Körtés rakott krumpli - gluténmentes recept. 2013. novemberében ez a recept volt a hónap receptje a német cöliákia társaság weboldalán....
Még több recept burgonyával illetve burgonyakeményítővel.
Kelt:2014.12.03 / Utolsó módosítás: 2015.09.15A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Édes burgonya azaz a batáta
Miért ne fogyasszuk nyersen az érdes burgonyát azaz a batát? Miért jó, ha megfőzzük? Mire jó? Mi köze van a...
Burgonya allergia
A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...
Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!
Számos olyan kényelmi termék is tartalmazhat glutént vagy a készítése során szennyeződhet gluténnal, amire nem is gondolnánk. Diétahiba lehet a...
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...