Cikória
A cikória tulajdonképpen egy gyomnövény a mezei katáng (más néven katángkóró) nemesített változata.
Egész Európában elterjedt. Különösen kedvelt csemege Belgiumban és Hollandiában (a zöldségek királynője), de számos országban, pl. Ausztria, Németország, Svájc, stb. is jellemzően magas a fogyasztása. Európában, főleg Olaszországban és Svájcban, de több országban is az ősi mezei növényből termesztett vörös cikória a radicchio (ejtsd: radikkió) is közkedvelt levélzöldségféle.
A cikória levele és gyökere is (termesztéstől függően) közepesen, vagy erősebben keserű ízű, ez egyes alkaloidok (kinin) tartalomnak köszönhető.
A cikória hosszúkás fejű, színe halvány, sárgás – fehér. Minél világosabb, annál kevésbé keserű. A vörös fajták is kevésbé keserűek.
A cikória mint gluténmentes alapanyag – ismerjük meg
Nálunk még nem jellemző a nagyüzemi módon történő termesztése, inkább házi kertekben nevelik, illetve kistermelők árusítják. A nagyobb élelmiszer-áruházakban nálunk is kapható.
- A cikóriát, és a belőle készített pótkávét gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
- A cikória szárított őrleményét gluténmentes lisztek alkotóelemeként hasznosítják.
Sokrétűen elkészíthető fantáziánk szerint (nagyon világosat vásároljunk, de ha tartunk a keserű íztől, áztassuk be sós-ecetes hideg vízbe pár órára, majd öblítsük át).
- önállóan, salátának
- saláták alkotórészeként
- párolva
- sütve, grillezve, töltelékkel (a kettévágott cikória torzsáját kb. 2 cm mélyen ki kell kaparni)
- gluténmentes krémlevesnek
- köretek is ízesíthetők vele, pl. rizs, gluténmentes tészta, és pizzatészta, stb.
- gluténmentes rakott és töltött ételek alkotóelemeként – egytálételek
- gluténmentes mártogatósnak
- Cikória pótkávéból: tejeskávé
Cikória tápanyagtartalma
Mennyiség | 100 g |
Energia | 23 kcal / 96 kJ |
Fehérje | 1,7 g |
Zsír | 0,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 0 g |
Szénhidrát | 4,7 g |
amelyből cukrok | 0,7 g |
Rost | 4,0 g |
Tápanyagtartalom forrás: USDA.gov
Jellemző vitaminok ás ásványi anyagok a cikóriában:
- B1-, B2-, C- vitamin, folsav, karotin (A-vitamin elővitaminja)
- Kalcium, kálium, magnézium, foszfor.
Érdemes „megismerkedni” ezzel a zöldségfélével, színesíthető az étrend, változatosabbá tehető az étlap.
Nógrádi Katalin dietetikus
Felhasznált irodalom: Bálint gazda cikória, Terebess cikóriaKelt:2017.08.06 / Utolsó módosítás: 2021.04.22
Kapcsolódó bejegyzések:
Fehér fonió – a jövő gluténmentes gabonája lehet a cöliákiásoknak
Fehér fónió. Gluténmentes gabona, amely kedvező élettani tulajdonságokkal bír. A jövőben bizonyára gyakrabban fogjuk hallani a nevét.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...