Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Cikória

A cikória tulajdonképpen egy gyomnövény a mezei katáng (más néven katángkóró) nemesített változata.

Egész Európában elterjedt. Különösen kedvelt csemege Belgiumban és Hollandiában (a zöldségek királynője), de számos országban, pl. Ausztria, Németország, Svájc, stb. is jellemzően magas a fogyasztása. Európában, főleg Olaszországban és Svájcban, de több országban is az ősi mezei növényből termesztett vörös cikória a radicchio (ejtsd: radikkió) is közkedvelt levélzöldségféle.

Radicchio - cikória

radicchio – cikória

A cikória levele és gyökere is (termesztéstől függően) közepesen, vagy erősebben keserű ízű, ez egyes alkaloidok (kinin) tartalomnak köszönhető.

A cikória hosszúkás fejű, színe halvány, sárgás – fehér. Minél világosabb, annál kevésbé keserű. A vörös fajták is kevésbé keserűek.

A cikória mint gluténmentes alapanyag – ismerjük meg

Nálunk még nem jellemző a nagyüzemi módon történő termesztése, inkább házi kertekben nevelik, illetve kistermelők árusítják. A nagyobb élelmiszer-áruházakban nálunk is kapható.

  • A cikóriát, és a belőle készített pótkávét gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
  • A cikória szárított őrleményét gluténmentes lisztek alkotóelemeként hasznosítják.
cikória

forrás: wikipedia

Sokrétűen elkészíthető fantáziánk szerint (nagyon világosat vásároljunk, de ha tartunk a keserű íztől, áztassuk be sós-ecetes hideg vízbe pár órára, majd öblítsük át).

  • önállóan, salátának
  • saláták alkotórészeként
  • párolva
  • sütve, grillezve, töltelékkel (a kettévágott cikória torzsáját kb. 2 cm mélyen ki kell kaparni)
  • köretek is ízesíthetők vele, pl. rizs, gluténmentes tészta, és pizzatészta, stb.
  • gluténmentes krémlevesnek
  • gluténmentes rakott és töltött ételek alkotóelemeként – egytálételek
  • gluténmentes mártogatósnak
  • Cikória pótkávéból: tejeskávé

Cikória tápanyagtartalma

Mennyiség 100 g
Energia 23 kcal / 96 kJ
Fehérje 1,7 g
Zsír 0,3 g
  amelyből telített zsírsavak 0 g
Szénhidrát 4,7 g
  amelyből cukrok 0,7 g
Rost 4,0 g
Tápanyagtartalom forrás: USDA.gov

Jellemző vitaminok ás ásványi anyagok a cikóriában:

  • B1-, B2-, C- vitamin, folsav, karotin (A-vitamin elővitaminja)
  • Kalcium, kálium, magnézium, foszfor.

Érdemes „megismerkedni” ezzel a zöldségfélével, színesíthető az étrend, változatosabbá tehető az étlap.

Nógrádi Katalin dietetikus

Felhasznált irodalom: Bálint gazda cikória, Terebess cikória
 , , ,