Cöliákiához hasonló tünetekkel járó betegségek
Több betegség is létezik, amely a gluténérzékenységhez (cöliákia) hasonló.
Ezekről azért érdemes pár szót ejteni, mert sok betegnek hónapokig, évekig tartó kálvária mire sikerül korrekt diagnózist kapni a betegségéről és a tüneti kezelések helyett magát a kiváltó betegséget kezdik el kezelni. Ez idő alatt a szervezet állapot a jelentősen romolhat, hiszen tápanyaghiányok és más szövődmények is kialakulhatnak a fel nem ismert vagy félrekezelt betegségek miatt.
Érdemes ezekre a betegségekre is gondolni, mert a cöliákia tüneteivel hasonlóakat produkálnak ezek is:
Gluténintoleranciában – cöliákiában az autoimmun betegség kiváltója a búzában lévő glutén egyik komponense, a gliadin.
-
A zabfogyasztás
Zab, zabpehely – oda kell figyelni két különböző probléma miatt okozhat gondot a gluténérzékenyeknek. (A zab, ha garantáltan gluténmentes akkor fogyasztható a gluténmentes diétában)
Egyszerűbbik probléma
Ha nem garantáltan gluténmentes a zab, akkor azt jelenti, hogy sajnos előfordulhat:- a zabot
- az abból készült gabonaipari termékeket: pl.: liszt, pehely
- abból készült sütőipari termékek: pl.: zabpehelyből készült kekszek
rozzsal, árpával, búzával egy helyen tárolták, szállították, készíttették, azaz glutén szennyezett lehet.
Bonyolultabbnak tűnő probléma:
Avenin-szenzitív enteropathia (ASE)- a zab fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik, amennyiben garantáltan gluténmentes.
- a zab prolaminja az avenin.
- szövettani és avenin reagáló T-sejtek, jelezik az avenin-szenzitív enteropathiát
- egyes kutatások alapján vannak cöliákiások, akik tűrik a zab avenintartalmát, és vannak, akik nem, de az még további kutatásokat igényel, hogy az okát felderítsék.
Az biztos, hogy a különféle zabfajtáknak, eltérő az avenin mennyiségi tartalma, a búzához hasonlóan (ott a gliadin tartalom lehet eltérő). - 3 avenin típus van:
CIP1-CIP2: gamma – aveninek
CIP3 : alfa – avenin
Zabhoz, és cöliákiához köthető további probléma lehet:
kb. 20%-uknál léphet fel úgy nevezett keresztallergiás reakció a zabra, az árpára, és a rozsra
Egyéni étrendje kialakítására van szükség.Zab fogyasztás esetén jelentkező tűnetek esetén a zaballergia sem zárható ki.
-
Laktózintolerancia
Látogasson el a laktozerzekeny.hu weboldalra bővebb információért! A cöliákia, főként a diéta kezdetén, amíg a bélbolyhok még nem regenerálódnak másodlagos laktózintoleranciát okozhat, amely a diéta hatására meg is szűnhet.
-
Trópusi sprue betegség
igen hasonlóan károsítja a vékonybél felszívó-hámját, és teljesen azonos tüneteket hoz létre, mint a gluténérzékenység
- de ez nem autoimmun-rendellenesség
- egy egyelőre nem teljesen ismert fertőző kórokozó miatt alakul ki
- kezelése hosszú antibiotikumos kezelés, valamint folsav és B12-vitamin pótlás
- egyéni étrend csak a betegség lezajlása alatt szükséges!
-
Búzaallergia
mint a neve is mutatja allergiás megbetegedés!
Ebben a betegségben leggyakoribb reakciót kiváltó búza komponens nem a glutén (gliadin), hanem:
az ά-amiláz inhibítor, a tripszin inhibitor, és csak ezeket követően jön szóba- γ- és az ά-gliadin.
- Így a gluténmentes élelmiszerek közül is, csak a teljesen búzamenteset fogyaszthatják!
A fenti betegségek és tünetek esetén sokan még a mai napig a helytelen és elavult lisztérzékeny, lisztérzékenység szavakra asszociálnak.
Aki szeretnék megtudni, miért helytelen a lisztérzékenység szó használata megtudhatja a korábbi cikkünkből: Lisztérzékenység? Felejtse el!
Az öndiagnózis veszélyes, ezért javasoljuk, hogy tünetek esetén forduljon háziorvosához gasztroenterológiai kivizsgálás céljából. Bizonyos étel intolerancia és táplálék allergia vizsgálatokat magán úton – térítés ellenében – is elvégeztethet, sorban állás és várólistára kerülés nélkül is.
Fontos felhívni a figyelmet, hogy kivizsgálás előtt tilos diétába fogni, mert az téves diagnózishpz vezethet. Amennyiben már diétába kezdett egyeztessen a vizsgálat előtt a kezelőorvosával!
Kelt:2014.04.07 / Utolsó módosítás: 2021.03.06Kapcsolódó bejegyzések:
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.