Édes burgonya azaz a batáta
Az édesburgonya – más néven batáta – sokoldalúan felhasználható zöldségféle, akár önmagában, köretként, vagy ételek, sütemények alkotórészeként, akár reggelire, ebédre, vacsorára is betervezhető étrendünkbe.
Az édes burgonya utóbbi években nálunk is közkedvelt zöldségféle lett.
Szélesebb körben való felhasználását akadályozhatja, hogy nem tartozik az „olcsóbb” élelmiszerek közé, 1 kg édesburgonya ára: 900 Ft – 2.000 Ft is lehet.
Sok helyen említik „szuper” zöldségfélének.
Ízében, zamatában változatos módon történő felhasználásában, valóban sokszínű, és finom zöldség, de tápanyagtartalom és betegség megelőző hatás tekintetében túlzó állításokkal is találkozhatunk. Az édesburgonyán kívül, még sokféle értékes tápanyagtartalmú, zöldségféle létezik.
A változatosan összeállított étrend részeként tervezzük étlapunkra.
A legfontosabb információk a batátáról
Egyes helyeken a burgonya rokonaként említik, de nem az.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának…
Forrás: Növényhatározó
Az édesburgonya gluténmentes
- Ez a gluténmentes növény a trópusi, szubtrópusi vidékeken mindenhol megtalálható, sok országban az egyik alapvető élelmiszer. A mérsékelt égövön, így nálunk is egynyári növény. Hazánkban a Dél Alföld megyéiben termesztik.
- A trópusokon évelő zöldségféle, ahol az egyik kedvelt fajtája a fehér húsú batáta. Az édesburgonya húsának színe árnyalataiban eltérő lehet, és már a héj színe is utal a hús színére. Ami lehet: fehér, sárgás, narancssárga, mély narancs, vörösesbarna, és még lila is.
- A növény úgynevezett módosult gyökerét fogyasztjuk, ami szénhidrátban gazdag „tároló gyökér”. A termesztés helyétől függően a szénhidrát tartalmon belül a keményítő, és a cukor aránya eltér egymástól. A mérsékelt égövön magasabb a keményítő tartalom a cukortartalomnál. A trópusokon termesztet batátában a cukor tartalom magasabb a keményítőnél.
Nyers édesburgonya néhány tápanyagáról / 100g
Szénhidrát | 20,2 g / 100 g |
amelyből cukrok (szacharóz, glükóz, fruktóz) | 4,2 g / 100 g |
amelyből keményítő | 12,65 g / 100 g |
Rost (nem nevezhető kiemelkedő rostforrásnak) | 3 g / 100 g |
Glikémiás index (GI) közepes, ami hőkezelés hatására változik, magasabb lesz, tehát nem tartozik a lassan felszívódó szénhidrátok közé, legfőképpen főzve és pl. pürésítve. |
61-70 |
Növényi fehérjetartalma alacsony: | 1,6 g / 100 g |
A batáta vitamin és ásványi anyag tartalma – amit érdemes megemlíteni
- Béta karotin tartalma kiemelkedően magas – a sárgahúsúakban legfőképpen, 8509 μg / 100 g (béta karotin az A- vitamin elővitaminja, provitaminja, májunk alakítja át A-vitaminná).
- C-vitamintartalom tekintetében nagyon eltérő adatokkal találkozhatunk, de a német, és USA tápanyagtáblázatokban: 2,4 mg / 100 g.
Ez alapján C-vitamin forrásnak sem tekinthető. Néhány, túlzóan magas C-vitamin tartalmat is találunk az internetes cikkekben: 15 mg – 30 mg / 100 g. Főzés, sütés során a C-vitamintartalom csökken. - Megemlíthető még pantoténsav (B5 vitamin), és piridoxin (B6 vitamin) tartalma, mely a napi beviteli érték (INBÉ / RDA) kb. 16 százaléka.
- Az ásványi anyagok közül 25 mg / 100 g magnéziumot tartalmaz, a napi beviteli érték kb. 12 százaléka.
Az édesburgonya feldolgozása igen sokrétű
- liszt (Az édesburgonyából készült lisztből gluténmentes kenyér süthető, illetve lisztkeverékek alkotórésze lehet.)
- keményítő
- szeszes ital
- köret (párolva, sütve, főzve)
- leves
- sütemények alkotórészeként (édes sütikhez is lehet)
- kandírozva: az Egyesült Államokban nagyon népszerű, de már nálunk is találkozhatunk készítési recepttel az interneten.
- Nyersen ne fogyasszuk, mert úgynevezett tripszin-inhibítorokat (fehérje-emésztést gátló anyagokat) tartalmaz, melyek hőhatásra inaktiválódnak, elvesztik hatásukat.
- Az édesburgonya nagyon érzékeny zöldség, vásárlás után tároljuk hűvös, szellős helyen, de nem szabad hűtőbe rakni. Főzött állapotban, hűtőszekrényben több napig eltartható.
- Legelőnyösebb a közepes méretűek megvétele.
Néhány recept ötlet:
Kapcsolódó receptek:
Édesburgonyás barna gluténmentes bucik
Igazi retró, rántotthúsos zsemle készíthető Kolos édesburgonyás barna gluténmentes buci receptje alapján. Érdmes kipróbálni egy óra alatt kész de sokiáig...
Gluténmentes brokkolikrémleves, ahogy Kolos szereti
A brokkoli kiváló zöldség rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal. Ezért nagyon sokszor használom a konyhámban.
Édesburgonyás gluténmentes tócsni tojás nélkül készítve
Sokat gondolkoztam, vajon lehet-e tojás nélkül tócsnit készíteni? Igen. Most már tudom, hogy lehet. Gluténmentes tócsni recept tojásmentesen elkészítve
Sült édesburgonyaleves
Egyszerű, vitaminban gazdag gluténmentes leves, csupán néhány hozzávalóból. Tejmentes.
Édesburgonyachips – egészséges falat
Cseréljük le a bolti, magas só (nátrium) és zsiradéktartalmú chipseket és falatozzunk házi készítésűeket! Készítsük el vendégváró harapnivalónak, vagy akár...
Fűszeres karaj lila hagymás édesburgonyával
Gluténmentes főétel recept. Köretnek édesburgonyát használtunk, hogy gluténérzékeny betegek nyugodtan is fogyaszthassák.
Források: Sweet_potato; USDA.gov; Terebess; Alimento.blog;
Nógrádi Katalin dietetikus
Kelt:2017.10.17 / Utolsó módosítás: 2021.03.10Kapcsolódó bejegyzések:
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben
Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...