Húsvéti menü a dietetikus szemével – nem csak gluténérzékenyeknek
Weboldalunk fontosnak tartja az egészség megőrzését is, ezért megkérdeztük dietetikus szakértőnket, hogy szerinte mi szerepel egy egészséges húsvéti tányéron. A cikkben választ kapunk, mire érdemes figyelni a húsvéti ünnepek során is, hogy szervezetünket ne terheljük nehéz ételekkel, embert próbáló adagokkal, szükségtelen alapanyagokkal!
Böjt és a húsvétd
A húsvét elnevezése eredetileg a 40 napos keresztény böjti időszak lezárására utal, ugyanis ekkor lehetett először húst fogyasztani. Szigorú húsvéti böjt esetében napjainkban az úgynevezett „enyhített böjti napokon” ma már engedélyezett a mértékletes húsfogyasztás, azonban hamvazószerdára és nagypéntekre a katolikus egyház szigorú böjtöt ír elő (napi háromszori étkezés), a húsfogyasztást pedig ennek a 40 napnak a péntekjein nem engedi („megtartóztatási nap” egész évben). A negyven böjti nap lezárása húsvét vasárnapja, amikor jellegzetes ételek kerülnek az ünnepi asztalra, mint a sonka, kalács, tojás, torma és a bor.
Nézzük át, mire érdemes figyelni ekkor!
Fő a mérték!
Mint minden hétköznapi és ünnepi étkezésre is igaz, ügyeljünk a mértékletességre és a változatosságra! Ne együnk többet, mint amire szervezetünknek szüksége van! Az ünnepi étkezések sokszor azért tartalmaznak túl sok energiát, mert addig ettünk az ételből, amíg az az asztalon volt! A nagy mennyiségű, zsírban és fűszerekben gazdag étkezés pedig szervezetünket nagyon megterheli, ezért ügyeljünk a fokozatosságra és a mértékletességre. Ha mindent megkóstolnánk, szedjünk apró adagokat tányérunkra!
Reggeli, ebéd, vacsora, mit válasszunk?
Húsvétkor a hűtőnk tele van finomabbnál finomabb falatokkal, így nehéz a választás, mégis néhány szempontot összeszedtünk, amelyeket ha betartunk, nem kell a kellemetlen emésztőrendszeri tünetektől tartanunk!
Reggeli:
- Húsvétkor is elmaradhatatlanok a finom reggelik, ráadásul ilyenkor több ideje is van a családnak a nyugodt reggelire.
Mivel a főétkezések sokszor nehezebben emészthetőek, magas zsiradék és fehérje tartalmúak, kisétkezések esetében figyeljünk a magasabb rost, értékes (összetett) szénhidrát bevitelre.
Készíthetünk például gluténmentes kását, vagy akár cukormentes muffint!
Mi legyen az ünnepi tányéron?
- Szénhidrát alapú ételekből együnk egy “ökölnyi” mennyiséget (pl. párolt rizs/köles, 1 db gluténmentes magasabb rosttartalmú zsemle/kifli)
- Fehérjeforrásként fogyasztott húsok (pl. húsvéti sonka) közül válasszuk a zsírszegényebb szeleteket és egyszerre 2 szeletnél többet ne fogyasszunk. Tojás esetében a napi 1 db-nál többet ne lépjük túl. Óvatosan szedjünk a különböző krémekből is, mivel ezek zsírtartalma magasabb lehet!
- A tányérunkon fennmaradó részeket töltsük ki zöldségekkel, friss saláta, savanyúság, vagy grillezett zöldségekkel! Készítsünk változatos ízesítésű, izgalmas salátákat, melyekkel nem csak az asztalt színesítjük, hanem egészségünket is támogatjuk!
- Süteményekből 1 vékony szeletet, vagy egy kisebb darabot együnk! Részesítsük előnyben a gyümölccsel, tejtermékkel készült változatokat a magas zsiradék tartalmú főzött krémek, linzertésztájú torták helyett!
- Szomjunk oltásaként energiamentes folyadékot válasszunk (ásványvíz, gyümölcstea, cukormentes limonádé) és maximum napi 1-1,5 dl jó minőségű vörösbort igyunk!
Ajándékok:
Ne feledkezzünk meg a húsvéthoz tartozó apró finomságokról sem!
Készítsünk házi készítésű magas rosttartalmú kekszeket, szárított gyümölcsöket, vagy bon-bonokat, az üzletekben kapható gluténmentes csokoládé nyuszik helyett!
Alábbi linken találnak néhány dietetikusunk által javasolt húsvéti ételt, melyek szintén az egészséges ünnepi menü részét képezhetik!
Kelt:2016.03.21 / Utolsó módosítás: 2017.06.14Kapcsolódó bejegyzések:
8 válogatott húsvéti gluténmentes recept
Összeválogattunk húsvéti receptjeink közül 8-at, amelyek talán a legérdekesebbek. Húsvéti gluténmentes recept a gluténérzékeny.hu receptgyűjteményéből
Húsvéti gluténmentes menüötletek
Gluténmentes menüötletek és gluténmentes vendégváró finomságok összeállítása a gluténérzékeny.hu legjobb receptjeiből. 3 menüsor 2 -2 mártogató, vendégváró