Aranylenmagvas fehér gluténmentes kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes kenyér recepttel bővült.
Hirtelen nem tudtam, hogy is használjam fel az arany lenmaglisztem. Mivel itthon lenmag is, adta magát az ötlet, hogy készítsek belőle kenyeret. Talán ennyire finom, „falusi”, házi jellegű gluténmentes kenyeret sosem sikerült még készítenem. A magokat tettem a kenyér külső részére is. Készítsétek el, nagyon-nagyon finom!
Hozzávalók (20 szelethez):
- 450 g It’s us Miklós Fehér gluténmentes kenyérlisztkeverék
- 50 g arany lenmagliszt
- 460 ml langyos víz
- 12 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 12 g só
- 20 ml étolaj
- 22 g friss élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2 – 3 dl vízzel
A lenmagos gluténmentes kenyér elkészítése:
- 100 ml vizet langyosítsunk meg.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
- Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
- Dagasztógép / robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most 1,5 órán át hagytam kelni.
- A tepsi, amira majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C-os sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
- Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
- De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
- Kenjük le az étolajjal vékonyan.
- Előmelegített 230 °C-os sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C-ra, és süssük tovább 35 – 40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 3 óra, kelesztéssel együtt
A recept tápérték számítása folyamatban
A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes kenyér It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék lenmagliszt lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só víz