Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Avokádós csokoládékrémes gluténmentes golyók

avokádós csokoládégolyók gluténmentes édességKolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb gluténmentes golyóval bővült.

A konyhámban az avokádó leginkább csokoládé krémnek van felhasználva. Most is így használtam fel. Talán ezzel a recepttel kipróbáltam valamennyi gluténmentes golyó desszertet. Villámgyorsan el lehet készíteni, eszméletlenül finom, minden vendégünk szívesen fogja fogyasztani, és fel sem fog tűnni nekik, hogy avokádóból készültek ezek a kis finomságok.

Hozzávalók (32 golyóhoz):

A gluténmentes kekszhez:

Magához a golyóhoz:

  • 160 g friss, érett avokádó (megpucolva)
  • 4 evőkanál eritrit (édesítőszer) porcukorrá darálva
  • 250 ml Alpro növényi krém habkészítéshez
  • 2-3 evőkanál holland zsírszegény kakaópor
  • ízlés szerint rum aroma

Forgatáshoz:

  • 15 g darált dió
  • 15 g darált, sótlan pisztácia

A csokoládékrémes gluténmentes golyók elkészítése:

  • A keksz hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk fél cm vékonyra, és daraboljuk fel.
  • Próbáljuk meg késsel egyenlő méretűre vágni.
  • Nem baj, ha nem lesz egyforma, mert a végén úgy is le kell darálni.
  • 170 °C-os előmelegített sütőben süssük készre.
  • Akkor lesz jó, ha a szélei éppen csak elkezdenek elszíneződni, kb. 12 perc elég lesz ehhez.
  • Ha készen vannak a keksz lapok, tegyük félre azokat kihűlni.
  • Nagyon gyorsan ki fognak hűlni.
  • Amíg hűl a keksz, elkészítjük a csokoládés avokádókrémet.
  • Pucoljuk meg, és magozzuk ki a gyümölcsöket.
  • Tegyük egy késes aprítógépbe a krém valamennyi hozzávalóját.
  • Alaposan keverjük össze, addig, amíg homogén krémet nem kapunk végeredményként.
  • Daráljuk le a keksz szeleteket.
  • Öntsük bele a csokoládés avokádókrémet.
  • Ha esetleg nem kellően nedves egy ici-pici növényi tejet öntsünk bele.
  • Ekkor érdemes elővenni egy gumikesztyűt, és azzal megformázni a golyókat a tenyerünkben.
  • Ha végeztünk minden egyes golyóval, már csak a forgatás maradt hátra.
  • Darált dióban és darált pisztáciában forgassuk meg.
  • Néhány szemet nem forgattam meg semmiben.
  • A kész desszertet tehetjük hűtőszekrénybe is, vagy azonmód fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kész gluténmentes keksz mellett kb. 15 perc, keksszel együtt 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes Avokádós
csokoládékrémes golyóban
Energia 17560 kJ / 4191 kcal 549 kJ / 131 kcal
Zsír 266,9 g 8,3 g
  amelyből telített zsírsavak 147,8 g 4,6 g
Szénhidrát 395,7 g 12,4 g
  amelyből cukrok 128,2 g 4,0 g
Rost 15,8 g 0,5 g
Fehérje 21,1 g 0,7 g
1,13 g 0,04 g

Az  avokádós csokoládékrémes gluténmentes golyók recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csokoládés golyók - karácsonyi desszert

gluténmentes csokoládés golyók – karácsonyi desszert

 

Kategória: , , , ,