Banános kuglóf – azaz túlérett banán recycling – KolosFreeFood
KolosFreeFood rovatunk legújabb gyöngyszeme:
Veletek is előfordult már, hogy túlérett a banán a kamrában? Hogy hirtelen sok túlérett banánnal találkoztatok otthon? Ha épp biobanán (kezeletlen héjú) maradt így meg, tegyük bele alapos mosás után szőröstül-bőröstül, akarom mondani héjastúl-banánhúsostól. A héját több ország konyhája is felhasználja. A banánhéj gazdag rostokban, nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz. Egy próbát megér, nagyon finom gluténmentes kuglófot kapunk végeredményül.
Hozzávalók: 14 szelet gluténmentes kuglófhoz
- 500 g érett banán (a héjával együtt 500 g)
- 1 db kisebb banán
- 3 db M-es tojás
- 240 ml étolaj
- 200 g cukor
- csipet só
- kevés vanília aroma
- 280 g barna rizsliszt
- 15 g gluténmentes sütőpor
- 1 kávéskanál almaecet
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
A kuglófforma kikenéséhez:
- 1 evőkanál ligamargarin
- 2 evőkanál rizsdara
Elkészítése:
- a banánokat alaposan mossuk meg
- egy turmixgépbe tegyük az 500 g banánt felaprítva, és a tojásokat.
- kezdjük el összeturmixolni őket.
- adjuk hozzá a cukrot, olajat, sütőport, az almaecetet és a szódabikarbónát, sót, vanília aromát és homogén állagúra turmixoljuk az egészet
- öntsük ki egy tálba a félkész tésztát, majd adjuk hozzá a rizslisztet, keverjük össze
- a liga margarinnal kenjük ki a kuglófformát, majd szórjuk meg rizsdarával, és oszlassuk el a kuglóf minden szegletében (édesanyám készítette régen mindig így a kuglófot, talán könnyebben kijön így a formából)
- az elkevert tésztához adjuk hozzá a plusz egy banán húsát, darabokban
- előmelegítjük a sütöt 180 °C-ra, a tésztát a formába kanalazzuk, és betesszük sütőbe
- 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta készen van-e
- én egyből kiborítom a kész kuglófot a formából, majd hagyom kihűlni
Jó étvágyat kívánok!
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szeletben |
Energia | 18113 kJ / 4323 kcal | 1294 kJ / 309 kcal |
Zsír | 199,8 g | 14,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 31,7 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 551,1 g | 39,4 g |
amelyből cukrok | 265,0 g | 18,9 g |
Rost | 26,2 g | 1,9 g |
Fehérje | 50,2 g | 3,6 g |
Só | 3,10 g | 0,22 g |
A banános gluténmentes kuglóf recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: banán barna rizsliszt cukor étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes kuglóf recept só sütőpor tojás vanília aroma