Battenberg gluténmentes sütemény
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb tejmentes gluténmentes süteménnyel bővült.
Battenberg vagy Battenburg torta. A Tarka-barka színű piskótákat a házi sárgabarack lekvár tartja egyben, melyet kívülről a marcipán burkol. Az angolok egyik kedvenc, tradicionális sakktábla szerű tortáját mentesítettem most. Ízes, szaftos margarinos tészta, a lekvár…kell ennél több? Dekoratív sütemény, akár családi összejövetelekre is nagyszerű desszert lehet belőle.
Hozzávalók (12 szelethez):
Tésztához:
- 180 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 50 g mandulaliszt
- 180 g Rama margarin
- 180 g porcukor
- 3 db M-es közepes méretű egész tojás
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- csipet só
- 1 teáskanál rózsaszín gél állagú ételfesték
Belsejébe:
- 8 evőkanál házi baracklekvár
Tetejére:
- 400 g marcipánmassza
- 2 evőkanál tápióka keményítő
Tetejére – opcionális:
- 15 szem ezüst cukor dekorgolyó
A gluténmentes Battenberg sütemény elkészítése:
- A margarinunk legyen szobahőmérsékletű, vegyük ki időben.
- A lágy margarint keverjük össze a porcukorral, sóval, vanília kivonatot.
- Adjuk egyenként hozzá a tojásokat, kezdjük habosra keverni.
- Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, habosítsuk.
- Ehhez adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, mandula lisztet.
- A nyers tésztát osszuk két egyenlő részre.
- Egyik részét hagyjuk sárgának, másik feléhez adjuk a rózsaszínű ételszínezéket.
- Egy kisebb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Válasszuk ketté egy alufólia vagy sütőpapír „válaszfallal”.
- Egyik részébe a sárga, másikba a rózsaszínű tésztát öntsük.
- Előmelegített 175 °C-os sütőben süssük készre kb. 25 perc alatt.
- Ha kisült, és kihűlt a piskóta vágjuk két-két egyforma nagyságú csíkra.
- A csíkokat kenjük be lekvárral, és tapasszuk össze.
- Így járjunk el mind a négy piskótával.
- Tegyük össze azokat, sakktáblaszerűen, külön-külön színenként.
- Kenjük be a piskóta oldalát is lekvárral.
- Tegyük be hűtőszekrénybe amíg kinyújtjuk a marcipánt.
- Először a marcipánokat gyúrjuk össze.
- Majd a marcipánt keményítőn nyújtsuk ki, legjobb erre a fondant nyújtó.
- Ha kellően vékonyra kinyújtottuk, tegyük a kihűl, megdermedt lekváros piskótát a marcipán közepére.
- Burkoljuk be a marcipánnal.
- Simítsuk el az oldalaknál, esetleg a kilógó, túllógó részeket vágjuk le.
- Tetejüket dekoráljuk ki az ezüst színű cukorgolyókkal.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes battenberg süteményben, díszítés nélkül |
Energia |
22484 kJ / 5366 kcal |
16,5 kJ / 383 kcal |
Zsír |
248,0 g |
17,7 g |
amelyből telített zsírsavak |
97,0 g |
6,9 g |
Szénhidrát |
686,6 g |
49,0 g |
amelyből cukrok |
340,5 g |
24,3 g |
Rost |
8,6 g |
0,6 g |
Fehérje |
59,7 g |
4,2 g |
Só |
1,66 g |
0,12 g |
A gluténmentes Battenberg sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: ételfesték glutén- és élesztőmentes Hunorganic Kft. gluténmentes termékek húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék mandulaliszt marcipán margarin porcukor sárgabarack lekvár só sütőpor tápióka keményítő tejmentes tojás vaníla vendégváró