Bejgli alternatíva ez a kelt diós gluténmentes kalács
Iri mama egy karácsonyi bejgli helyett elkészíthető, kelt gluténmentes kalács recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ez a gluténmentes kalács van olyan finom, mint egy karácsonyi bejgli. Ha tetszik készítsétek el Ti is!
Hozzávalók (28 szelethez):
- 450 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 7 g porélesztő
- 5 g só
- 50 g cukor
- 60 g vaj (vagy margarin)
- 2 db M -es tojás
- 170-190 g natúr joghurt
- 10 g útifűmaghéj
- 140-150 g langyos laktózmentes tej
Töltelék hozzávalói:
A kelt diós gluténmentes kalács elkészítése:
- Darált diót elkeverem a cukorral, narancs reszelt héjával, megmosott mazsolával, jó meleg tejjel.
- Keverő tálba mérem a lisztet, sót, cukrot, útifű maghéjat, porélesztőt.
- Alaposan összekeverem majd hozzáadom a tojásokat és az olvasztott vajat, joghurtot, és a tej felét.
- Azért írtam a nedves hozzávalóknál több mennyiséget, mert függ a tojások nagyságától, joghurt sűrűségétől stb.
- Dagasztó géppel összeállítom a tésztát. Majd a többi tejjel rugalmas tésztát keverek. Akkor jó a tászta, ha már elválik az edény falától.
- 15 percig pihentetem, ezután elfelezem, kinyújtom egy nagyobb méretű téglalappá.
- Az eddigre kihűlt a töltelék, felét a tésztára kenem.
- Két oldalán behajtom, majd fentről lefelé feltekerem.
- Tepsibe teszem. Másikat is így készítem.
- Tojással vagy tej és olaj keverékével lekenem.
- Konyhapulton duplájára kelesztem.
- 180 °C-os fokos sütőben légkeveréssel 35 – 40 percig sütöm.
- Nagyon finom, próbáljátok ki Ti is!
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 70 – 80 perc + kelesztés
Nehézségi szint: haldó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet kelt diós gluténmentes kalácsban |
Energia | 20698 kJ / 4940 kcal | 739 kJ / 176 kcal |
Zsír | 232 g | 8,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 36,2 g | 1,3 g |
Szénhidrát | 576,8 g | 20,6 g |
amelyből cukrok | 237,3 g | 8,5 g |
Rost | 57,3 g | 2,0 g |
Fehérje | 101,7 g | 3,6 g |
Só | 10,21 g | 0,36 g |
A diós kelt gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bejgli receptek cukor dió élesztő joghurt kalács karácsonyi GM receptek margarin mazsola narancs psyllium rost (útifűmaghéj) só tej tojás vaj