Beluga lencse saláta, nem csak szilveszteri partiba
KolosFreeFood receptválogatásunk egy szilveszteri lencsesalátával bővült.
A beluga vagy fekete lencse nevét onnan kapta, hogy a héja nehezen jön le, szinte nem is fő szét, megmarad a fekete színe a lencsének. Imádom, mert negyedóra alatt meg is fő. Nagyon „issza” magába a fűszereket, így bátran lehet fűszerezni. Kicsi, apró szemű, így kiválóan alkalmas salátának, krémnek is, és nem csak szilveszterre.
Hozzávalók (8 adaghoz):
Lencse főzéséhez:
- 200 g fekete lencse
- 1 db babérlevél
- csipet só
- annyi víz, amennyi 2 ujjnyi vastagságban ellepi a lencsét
Salátához:
- 200 g sárgarépa
- 100 g zeller
- 160 g édesburgonya
- 50 g olívobogyó apróra felvágva
- 50 g piros kaliforniai paprika
- 3 db olajban eltett szárított paradicsom
- 1 teáskanál füstölt ízű fűszerpaprika
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
Dresszinghez:
- 70 g póréhagyma
- 1 egész citrom frissen facsart leve
- 3 evőkanál mustár
- 2 evőkanál olivaolaj
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál porcukor
- ízlés szerint (jó sok) bors frissen őrölve
Tetejére:
- néhány szem gránátalma
- petrezselyemzöld
A szilveszteri lencsesaláta elkészítés:
- A lencsét mossuk át folyó víz alatt.
- A lencsét öntsük fel vízzel.
- Adjuk hozzá a sót, babérlevelet és főzzük meg kb. 15 perc alatt.
- Addig is pucoljuk meg az összes zöldséget, vágjuk apróra.
- Ezt is főzzük meg, puhára.
- Ha megfőtt a zöldség és a lencse is tegyük egy tálba, de a babérlevelet vegyük ki belőle.
- Az aszalt paradicsomot, apróra vágott kaliforniai felvágott paprikát és a felvágott olívabogyót is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
- Készítsük el a dresszinget.
- A póréhagymát aprítsuk fel.
- Facsarjuk rá a citromlevet.
- Adjuk hozzá a mustárt, kakukkfüvet, porcukrot, sót és a mustárt.
- Pár percig hagyjuk magára.
- Addig pucoljuk meg a gránátalmát.
- Ezután öntsük a dresszinget a lencsés zöldségre, keverjük össze.
- Adjuk hozzá a füstölt fűszerpaprikát.
- Reszeljük bele a fokhagymacikkeket.
- Keverjük össze az egészet.
- Tálaláskor szórjuk meg gránátalma szemekkel és petrezselyemmel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, nagyon könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 45 perc
|
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 adag gluténmentes Beluga lencsesalátában |
|
Energia |
5400 kJ / 1289 kcal |
675 kJ / 161 kcal |
|
Zsír |
43,7 g |
5,5 g |
|
amelyből telített zsírsavak |
6,0 g |
0,8 g |
|
Szénhidrát |
159,3 g |
19,9 g |
|
amelyből cukrok |
37,9 g |
4,7 g |
|
Rost |
52,4 g |
6,6 g |
|
Fehérje |
56,0 g |
7,0 g |
|
Só |
8,92 g |
1,10 g |
A szilveszteri lencsesaláta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aszalt paradicsom bors citrom édesburgonya fokhagyma gránátalma kakukkfű kaliforniai paprika köret lencse magozott olíva mustár olívaolaj petrezselyem porcukor póréhagyma só szilveszter zeller










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

