Brioche gluténmentesen
Iri mama egy gluténmentes brioche lepett meg minket.
Régóta szeretnék igazi kalácsot készíteni. Úgytűnik sikerült. Ezt köszönetem egy Angol hölgynek Christinnek, amiért hálás vagyok.
Hozzávalók (16 db):
- 50 dkg Doves farm gluténmentes kenyérlisztkeverék
- 3 g sütőpor
- 5 g xantán (kell hozzá)
- 3 g só
- 70 g cukor (kókusz)
- 200 g langyos víz
- 70 g vaj vagy margarin vagy olaj
- 200 g mandulaital
- 10 g porélesztő
- 2 db M-es tojás
- pár csepp vanília aroma
A gluténmentes brioche elkészítése:
- Minden száraz hozzávalót tálba kimérem, alaposan elkeverem.
- Ezután beleteszem a többi anyagot, összekeverem.
- Nagyon, nagyon híg tésztát kapunk, de így a jó.
- Kételkedtem, vajon jó lesz ez így? Olajjal kikent sütőedénybe kanalazom a tésztát, (32 x 13 x 7 cm-es).
- Folpackkal lefedem, kelesztem. 40 perc alatt, gyönyörűen megkelt.
- Sütőt előmelegítem 190 °C fokra, légkeverésre.
- A megkelt tésztát 35-40 percig sütöm.
- Rácson, a formában hagyom 10-15 percig hűlni. Ezután fejjel lefelé hűtöm.
- Na itt jött a mutatvány.
- Jó tanács, nem elég vékonyan kikenni a sütőformát, mert beleragad.
- Teljesen a pereméig kenjünk ki, mert nagyon megnő a kalácsunk, és nehezen tudjuk kivenni, kapaszkodni fog a széléhez.
- Tapasztalat. Végeredmény, egy nagyon puha, illatos briosch.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes briósban |
Energia | 11743 kJ / 2796 kcal | 734 kJ / 175 kcal |
Zsír | 75,1 g | 4,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 42,0 g | 2,6 g |
Szénhidrát | 474,2 g | 29,6 g |
amelyből cukrok | 76,8 g | 4,8 g |
Rost | 45,8 g | 2,9 g |
Fehérje | 37,4 g | 2,3 g |
Só | 8,26 g | 0,52 g |
A gluténmentes brioche recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: briós cukor Doves farm lisztkeverék édes gluténmentes péksütemények ivóvíz kalács lisztkeverék margarin olaj reggeli só sütőpor tej tojás uzsonna és tízórai vaj vanília aroma xantán