Burgonya pelyhes barna rizslisztes gluténmentes pogácsa
Iri mama egy lisztkeverékmentes gluténmentes pogácsát készített:
Sikerült egy hihetetlenül finom, puha gluténmentes pogácsát készítenem. Bízom benne hogy nagy segítség lehet, akik nem fogyaszthatnak lisztkeverékkel készült ételeket.
Hozzávalók (26 db. pogácsához):
- 150 g burgonya pehely
- 250 g barna rizsliszt
- 100 g gluténmentes zabpehely darálva (vagy GM zabpehely liszt)
- 15 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 8 g só
- 7 g porélesztő
- 5 g cukor
- 100 g vaj vagy margarin
- 580 g langyos tej (növényi alternatívával is jó, pl. rizsital)
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 60 g mascarpone (növényi alternatívával is jó)
- 150 g reszelt sajt (növényi alternatívával is jó)
A pogácsa tetejére:
- 20 g tej (növényi alternatívával is jó)
- 1 csipet pirospaprika
A lisztkeverékmentes gluténmentes pogácsa elkészítése:
- Mivel nincs gluténmentes zabpehely lisztem, késes aprítóban ledaráltam a GM zabpelyhet, hozzáadom a többi száraz anyagot és alaposan elkeverem.
- Beleteszem a tojásokat, puha vajat (vagy margarint, ha tejmentesen készítjük), apránként a tejet. Ne egyszerre tegyétek bele az összes folyadékot, mert előfordulhat, hogy másképp veszi fel a nedvességet, sőt, ha GM zabpehely liszttel készítitek , lehet hogy kevesebb folyadék is elég. Akkor jó ha formázható, de puha rugalmas a tészta. Én hogy még jobb legyen a tészta, tettem bele mascarpone sajtot.
- Jól kidagasztom, kézzel, géppel, kinek hogy tetszik.
- Letakarva konyhapulton duplájára kelesztem. 1,5 órát hagytam kelni. Bedagaszthatjuk este, hűtőben letakarva egy éjszakát is keleszthetjük.
- Ezután rizslisztes gyúrólapon kinyújtom, leszórom reszelt sajttal, háromba hajtom.
- Újra nyújtom, leszórom, hajtom. Ezután 2 cm vastagra kinyújtom, berácsozom, 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
- Papírral bélelt tepsibe teszem, 30 percig pihentetem.
- A tetejét lekenem tej és pirospaprika keverékkel, csipet reszelt sajtot teszek rá. 180 °C fokon alsó felső sütési funkcióban 35 – 40 percig sütjük. Sütés egyéni, mivel minden sütő másképp működik.
- Rácson hagyjuk kihűlni. Másnap is nagyon finom puha.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 50-55 perc + kelesztés
- Elkészítés, dagasztás: 15 perc
- Kelesztés: 2 óra
- Sütés: 35-40 perc
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
A recept tápérték számítása folyamatban.
A lisztkeverékmentes, rizslisztes gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsdara burgonyapehely cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes zabpehely gluténmentes zabpehelyliszt gyors margarin mascarpone növényi mascarpone alternatíva növényi sajt-alternatíva paprika pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) reszelt sajt rizsital só tej tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró