Burgonyás növényi sajtos, hajtogatott gluténmentes pogácsa
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb tejmentes gluténmentes pogácsa recepttel bővült.
Kétszer hajtott pogácsát készítettem újra, de most burgonyával, növényi sajttal és a Rama margarin Vegan vajas ízű margarinjával. Nagyon finomra sikerült, és másnap is puha maradt ez a gluténmentes pogácsa.
Hozzávalók (24 db egyforma pogácsa):
- 140 g főtt burgonya
- 360 g Naturbit glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 150 g Fino vegajó növényi tejföl
- 20 g fél csomag friss élesztő
- csipet só
- 15 g só
- 15 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 1 db M-es méretű egész tojás
- 200 ml langyos víz
- 1 evőkanál étolaj
„Sajtos” töltelék:
- 60 g reszelt növényi sajt
- 4 evőkanál gluténmentes sörélesztőpehely
- 20 g Rama vegán margarin (túl sok vega margarinnal a tészta nagyon omlós lesz!)
A pogácsa tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 20 g reszelt növényi sajt
Nyújtásokhoz:
- 4-5 evőkanál rizsliszt
Burgonyás tejmentes hajtogatott gluténmentes pogácsa elkészítése:
- A vegán tejfölt picit megmelegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk a friss élesztőt.
- Hagyjuk, hogy felfusson.
- A burgonyát alaposan elmorzsoljuk a liszttel.
- A liszthez keverjük a sót, és az útifűmaghéjat is.
- Adjuk hozzá az 1 db egész tojást, majd a felfuttatott élesztővel alaposan dagasszuk össze a tészta hozzávalóit.
- Amikor a tészta összeállt, rizslisztezett felületen nyújtsuk ki.
- Vágjunk rá hideg 10 g Rama vegán margarint, szórjunk rá 30 g reszelt növényi sajtot, és 2 evőkanál gluténmentes sörélesztőpelyhet.
- Ezután a tésztát hajtogassuk össze.
- Hosszabbik harmadát hajtsuk középre, majd a maradék egyharmad részt is hajtsuk ezekre rá.
- Ezután egyik harmadát a tészta aljára, másik harmadát a tetejére hajtsuk rá.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 20-30 percig pihenni.
- Érdemes az egészet egy sütőpapíron nyújtani, és hajtogatni is.
- Pihentetési idő után szórjunk kevés rizslisztet a tésztára, majd úrja nyújtsuk ki.
- Szórjunk a Rama margarinra ismét reszelt sajtot, s sörélesztőpelyhet.
- Hajtogassuk újra ugyan így, mint az első lépésnél.
- Tegyük ismét hűtőszekrénybe pihenni.
- Majd kb. 30 perc múlva vegyük ki a tésztát.
- Két ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki, vagdossuk be a tetejüket óvatosan.
- Szaggassuk ki, tegyük azokat sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kenjük le a felvert tojássárgájával, és szórjuk meg reszelt növényi sajttal.
- Előmelegített 190 °C-os sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 1,5 óra – sütéssel együtt
A recept tápérték számítása folyamatban.
A gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A krumplis pogácsa receptünk tejmentes így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes diétás étrendjükbe.
- Recept címke: burgonya élesztő étolaj glutén és tejmentes lisztkeverék margarin Naturbit lisztkeverék növényi sajt-alternatíva pogács psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt só sörélesztőpehely sós aprósütemények tejföl alternatíva tojás uzsonna és tízórai vendégváró víz