Céklás zöldséges gluténmentes mártogatós, tejmentes
KolosFreeFood receptválogatásunk egy finom és ötletes gluténmentes mártogató recepttel bővült, ami ráadásul tejmentes is.
Ki ne szeretné a zöldségeket? Imádom a céklát, ami nagyon egészséges is, emellett a sárgarépát és a petrezselymet is. Nagyon sokféleképpen lehet fűszerezni ezeket, természetesen a fokhagymát nem kihagyva belőle. Ez a tej- és gluténmentes mártogatós akár pirítósra kenve is és tortillára, vagy chipsekre kenve is mennyei ízélményt ad.
Hozzávalók (8 adag):
Sült zöldségekhez:
- 300 g cékla
- 150 g vegyes zöldség (sárgarépa és fehérrépa)
- 3 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
- 2 ágacska friss rozmaring
- 2 teáskanál só
- 3 teáskanál szárított kakukkfű
- csipetnyi frissen őrölt bors
- 8 cikk fokhagyma
Krémhez:
- 100 g kesudió
- 3 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
- 2 teáskanál só
- frissen őrölt bors
- 1 db egész citrom frissen facsart leve
Elkészítés:
- Sütéshez a zöldségeket alaposan mossuk meg.
- Vágjuk fel egyforma vastagságú téglalapokká.
- 3 cikk fokhagymát, a két ágacska friss rozmaringot és a kakukkfüvet mozsárban alaposan dörzsöljük el az olívaolajjal.
- A felvágott zöldségekre öntsük ezt rá.
- Alaposan keverjük velük.
- Szórjunk rá sót, és frissen őrölt borsot is.
- Az 5 cikk fokhagymát egyében, héjastól tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Előmelegített 210 C-os sütőben süssük készre a zöldségeket kb. 20 perc alatt.
- Sütési idő függhet a sütőnktől.
- Amíg sül a zöldség, forró vízzel mossuk át a kesudiót.
- Amikor kész a zöldség, akár már forrón is leturmixolhatjuk olívaolajjal, és a kesudióval.
- Kevéssé lesz krémes a leturmixolt sült zöldség, de ha jobban krémessé szeretnénk tenni, adjunk hozzá még olajat.
- Ha a turmixálással is végeztünk, egy tálban keverjük össze a frissen facsart citromlével.
- Ez a citromlé fogja adni a savasságát a mártogatósunknak.
- Pirítóssal, chipszel, tortillával nagyon finom!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Jó étvágyat kívánok!
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag céklás zöldséges gluténmentes mártogatósban |
| Energia | 6085 kJ / 1449 kcal | 760 kJ / 181 kcal |
| Zsír | 114,2 g | 14,3 g |
| amelyből telített zsírsavak | 8,4 g | 1,1 g |
| Szénhidrát | 66,7 g | 8,3 g |
| amelyből cukrok | 32,3 g | 4,0 g |
| Rost | 15,8 g | 2,0 g |
| Fehérje | 27,6 g | 3,4 g |
| Só | 5,01 g | 0,63 g |
A gluténmentes mártogatós recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors cékla citrom fehérrépa fokhagyma glutén és tejmentes kakukkfű kesudió mártogató olívaolaj rozmaring sárgarépa só vendégváró











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

