Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Céklás zöldséges gluténmentes mártogatós, tejmentes

tejmentes gluténmentes mártogató, receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy finom és ötletes gluténmentes mártogató recepttel bővült, ami ráadásul tejmentes is.

Ki ne szeretné a zöldségeket? Imádom a céklát, ami nagyon egészséges is, emellett a sárgarépát és a petrezselymet is. Nagyon sokféleképpen lehet fűszerezni ezeket, természetesen a fokhagymát nem kihagyva belőle. Ez a tej- és gluténmentes mártogatós akár pirítósra kenve is és tortillára, vagy chipsekre kenve is mennyei ízélményt ad.

Hozzávalók (8 adag):

Sült zöldségekhez:

  • 300 g cékla
  • 150 g vegyes zöldség (sárgarépa és fehérrépa)
  • 3 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
  • 2 ágacska friss rozmaring
  • 2 teáskanál só
  • 3 teáskanál szárított kakukkfű
  • csipetnyi frissen őrölt bors
  • 8 cikk fokhagyma

Krémhez:

  • 100 g kesudió
  • 3 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
  • 2 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1 db egész citrom frissen facsart leve

Elkészítés:

  • Sütéshez a zöldségeket alaposan mossuk meg.
  • Vágjuk fel egyforma vastagságú téglalapokká.
  • 3 cikk fokhagymát, a két ágacska friss rozmaringot és a kakukkfüvet mozsárban alaposan dörzsöljük el az olívaolajjal.
  • A felvágott zöldségekre öntsük ezt rá.
  • Alaposan keverjük velük.
  • Szórjunk rá sót, és frissen őrölt borsot is.
  • Az 5 cikk fokhagymát egyében, héjastól tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Előmelegített 210 C-os sütőben süssük készre a zöldségeket kb. 20 perc alatt.
  • Sütési idő függhet a sütőnktől.
  • Amíg sül a zöldség, forró vízzel mossuk át a kesudiót.
  • Amikor kész a zöldség, akár már forrón is leturmixolhatjuk olívaolajjal, és a kesudióval.
  • Kevéssé lesz krémes a leturmixolt sült zöldség, de ha jobban krémessé szeretnénk tenni, adjunk hozzá még olajat.
  • Ha a turmixálással is végeztünk, egy tálban keverjük össze a frissen facsart citromlével.
  • Ez a citromlé fogja adni a savasságát a mártogatósunknak.
  • Pirítóssal, chipszel, tortillával nagyon finom!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Jó étvágyat kívánok!

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag céklás zöldséges
gluténmentes mártogatósban
Energia 6085 kJ / 1449 kcal 760 kJ / 181 kcal
Zsír 114,2 g 14,3 g
  amelyből telített zsírsavak 8,4 g 1,1 g
Szénhidrát 66,7 g 8,3 g
  amelyből cukrok 32,3 g 4,0 g
Rost 15,8 g 2,0 g
Fehérje 27,6 g 3,4 g
5,01 g 0,63 g

A gluténmentes mártogatós recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

tejmentes gluténmentes mártogató, recept

tejmentes gluténmentes mártogató, recept

Kategória: , , ,