Cirmos gluténmentes kalács Kolostól
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gyönyőrű, tejmentes, cirmos gluténmentes kaláccsal bővült.
Nem tudtam eldönteni este, hogy mit reggelizzek másnap. Kenyeret? Kalácsot? Miért is ne lehetne keresztezni ezt a kettőt? Kellemesen puha kalácsot készítettem, melyet friss eperlekvárral, vegán növényi vajjal, kakaóval is el lehet fogyasztani egy kellemes, nyári eleji reggelen.
Hozzávalók (10 szelet kalácshoz):
- 250 g It’s us mimen gluténmentes cirok pékáru lisztkeverék
- 30 g olvasztott margarin
- 1 teáskanál napraforgó étolaj
- 60 g cukor
- csipet só
- 8 g It’s us Naturbit útifű maghéj rost őrlemény
- vanília kivonat
- 1 db tojássárgája
- 20 g friss élesztő
- 200 ml víz
Kakaós réteghez:
- 3-4 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- 1 evőkanál porcukor
- szükség esetén 1 evőkanál víz
Nyújtáshoz:
- 2-3 evőkanál It’s us mimen gluténmentes cirok pékáru lisztkeverék
Tetejére:
- fél evőkanál olvasztott margarin
- 1 evőkanál agave szirup/méz
A cirmos gluténmentes kalács ekészítése:
- 50 ml langyos vízhez adjunk csipet cukrot, és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni.
- Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
- A felfutott élesztőt adjuk hozz a liszthez.
- Mehet bele az útifűmaghéj, só, cukor is.
- Kezdjük el dagasztani a tésztát.
- Üssük bele a tojássárgáját és az olvasztott margarint.
- Folyamatosan, kisebb mennyiségben adagoljuk a vizet a tésztához.
- Végül öntsük bele a napraforgó étolajat is.
- Ha már szépen összeállt a tészta osszuk két egyenlő félre.
- Az egyik feléhez öntsük a zsírszegény kakaópor, szükség szerint a vizet.
- Ezzel is gyúrjuk át a tésztát.
- Lisztezett felületen mindkettő tésztát, fehéret és a kakaóst is nyújtsuk ki.
- A két színű tésztát helyezzük egymásra, körülbelül 1/3 arányban eltolva egymáshoz képest.
- Tésztát csak hajtsuk fel egymásra, körülbelül azt is harmadolva.
- Ebből egy kissé vastagabb tésztát kapunk.
- Ezt nyújtsuk ki újra, olyan szélesre, vastagra, mint amilyen az eredeti tésztalap volt.
- Ezt a kinyújtott tésztát tekerjük fel, a keskenyebb szélétől kezdve.
- Ahogy kész lett ez a henger, kenjük le az olvasztott margarinnal.
- Vagdossuk be éles késsel vékony vonalak mentén.
- Az egész tésztát takarjuk be, és hagyjuk megkelni langyos, huzatmentes helyen.
- Egy kis fém lábasban 2 dl vizet mérjünk ki.
- Kezdjük el melegíteni ezzel a sütőt 190 °C-ra.
- Amikor a tésztánk már dupla nagyságúra kelt, az előmelegített sütőben sütőben süssük készre.
- Ez kb. 35-40 percet fog igénybe venni.
- Érdemes tűpróbával ellenőrizni.
- Amikor készen van a kalács, még forrón kenjük le agave sziruppal. vagy mézzel.
- Legkönnyebben, legszebben teljesen kihűlve tudjuk felszelni a kalácsot.
- Ekkor gyönyörűen fog látszódni a cirmos, belő rétege.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 75 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet citromos gluténmentes kalácsban |
Energia | 3557 kJ / 565 kcal | 355 kJ / 56 kcal |
Zsír | 40,3 g | 4,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 19,1 g | 1,9 g |
Szénhidrát | 273,9 g | 27,4 g |
amelyből cukrok | 72,7 g | 7,3 g |
Rost | 27,9 g | 2,8g |
Fehérje | 16,6 g | 1,7 g |
Só | 1,04 g | 0,10g |
A cirmos gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agave szirup cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes Hunorganic Kft. gluténmentes termékek húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us mimen cirkos lisztkeverék kakaópor kalács lisztkeverék margarin méz porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tojássárgája uzsonna és tízórai vanília aroma víz