Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Citromkrémes gluténmentes meringue torta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tortával bővült.

Citrom savanykás íze nagyon jól illik az édes merimguehoz. Gyönyörű torta, igazi hűsítő nyári csemege. Minden vendégvárás éke lehet ez a torta.

Hozzávalók (10-12 szelet):

Tortához:

  • 5 db M-es méretű tojás
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál It’s us Miklós’ Universal Mix gluténmentes lisztkeverék (korábbi nével alfa-mix)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • egy evőkanál frissen facsart citromlé
  • egy evőkanál étolaj

tortaforma kikenéséhez:

Citromkrém:

  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 citrom kifacsart leve
  • 3 tojássárgája
  • 150 g kristálycukor
  • csipet só
  • 200 ml kókuszkrém (Kara)
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 40 g ligamargarin

Meringue:

  • 3 tojásfehérje
  • 170 g kristálycukor
  • pár csepp frissen facsart citromlé
  • 1 púpos teáskanál porcukor

A gluténmentes meringue torta elkészítése:

  • A tortát a hozzávalókból szokás szerint elkészítjük.
  • Most egybe vertem fel a tojásokat robotgép segítségével, ha már eléggé habos, bele szitáljuk a lisztes, sós, sütőporos keveréket.
  • Ligával kikenjük a 23 cm átmérőjű tortaformát, kilisztezzük, ebbe öntjük bele a tésztát.
  • Előmelegített 180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük. Sütési idő függ a sütőnktől. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta!)
  • Elkészítjük a citromkrémet.
  • Egy lábasban vizet melegítünk, ha már forr benne a víz, helyezzünk rá egy lábast, vagy edényt, ebbe tegyük bele a cukrot, a kifacsart citromlevet, reszelt citromhéjat, csipet sót és a kókuszkrémet.
  • Folytonos keverés mellett adjuk hozzá a kukoricakeményítővel elkevert tojássárgákat. Folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon a tojás!
  • 5-8 percig keverjük, amíg jó habos, sűrű nem lesz.
  • Ekkor adjuk hozzá a ligát, keverjük el, hogy elolvadjon. Tegyük hűtőbe, amíg a kész torta a formájában ki nem hűl.
  • A kihűlt tortát kettévágom, és a meghűlt citromkrémmel megkenem a középső részét, és a tetejét is.
  • Elkészítjük a meringuet.
  • Vízfürdő felett melegítsük a tojásfehérjét a cukorral folyamatosan keverés mellett, nehogy kicsapódjon a fehérje!
  • A cukros tojásfehérjének kb. 65-70 °C fokosnak kell lennie. Ekkor már teljesen elolvad a kristálycukor, ha belenyúlunk óvatosan az ujjunkkal, nem érezzük a kristályszemeket, és kellemetlenül, „csípősen” forrónak érezzük a cukros fehérjét!
  • Ekkor tegyük robotgépbe, és alacsony fokon kezdjük el a forró tojásfehérjét habbá verni.
  • 2-3 perc után adjunk hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet, és nagyobb fokozaton folytassuk a habverést.
  • Akkor adjuk hozzá a teáskanál porcukrot.
  • 6-8 perc habosítás után a habunk igazán kemény, tartós lesz, nem esik le a habverőről.
  • Ezt a kemény habot kenjük fel a tortára. Nem baj ha nem egyenletes, ettől igazán rusztikus!
  • Zsebsárkánnyal itt-ott pirítsuk meg a meringuet.
  • Dekorációnak reszeljünk rá kezeletlen citrom- és lime héjat.
  • Tegyük a tortát még hűtőbe, hogy megdermedjen a krém.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 3 óra

Tápanyagtartalom az egészben 10 szeletre vágva

1 szelet Citromkrémes tortában

12 szeletre vágva

1 szelet Citromkrémes tortában

Energia 15070 kJ / 3588 kcal 1507 kJ /359 kcal 1256 kJ / 299 kcal
Zsír 148,6 g 14,9 g 12,4 g
 amelyből telített zsírsavak 74,1 g 7,4 g 6,2 g
Szénhidrát 471,8 g 47,2 g 39,3 g
 amelyből cukrok 400,7 g 40,1 g 33,4 g
Rost 2,8 g 0,3 g 0,2 g
Fehérje 66,3 g 6,6 g 5,5 g
11,77 g 1,18 g 0,98 g

A gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

gluténmentes torta

Kategória: , , , ,