Citromkrémes gluténmentes meringue torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tortával bővült.
Citrom savanykás íze nagyon jól illik az édes merimguehoz. Gyönyörű torta, igazi hűsítő nyári csemege. Minden vendégvárás éke lehet ez a torta.
Hozzávalók (10-12 szelet):
Tortához:
- 5 db M-es méretű tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál It’s us Miklós’ Universal Mix gluténmentes lisztkeverék (korábbi nével alfa-mix)
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- egy evőkanál frissen facsart citromlé
- egy evőkanál étolaj
tortaforma kikenéséhez:
- ligamargarin
- 2 evőkanál rizsliszt
Citromkrém:
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 citrom kifacsart leve
- 3 tojássárgája
- 150 g kristálycukor
- csipet só
- 200 ml kókuszkrém (Kara)
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 40 g ligamargarin
Meringue:
- 3 tojásfehérje
- 170 g kristálycukor
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 1 púpos teáskanál porcukor
A gluténmentes meringue torta elkészítése:
- A tortát a hozzávalókból szokás szerint elkészítjük.
- Most egybe vertem fel a tojásokat robotgép segítségével, ha már eléggé habos, bele szitáljuk a lisztes, sós, sütőporos keveréket.
- Ligával kikenjük a 23 cm átmérőjű tortaformát, kilisztezzük, ebbe öntjük bele a tésztát.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük. Sütési idő függ a sütőnktől. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta!)
- Elkészítjük a citromkrémet.
- Egy lábasban vizet melegítünk, ha már forr benne a víz, helyezzünk rá egy lábast, vagy edényt, ebbe tegyük bele a cukrot, a kifacsart citromlevet, reszelt citromhéjat, csipet sót és a kókuszkrémet.
- Folytonos keverés mellett adjuk hozzá a kukoricakeményítővel elkevert tojássárgákat. Folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon a tojás!
- 5-8 percig keverjük, amíg jó habos, sűrű nem lesz.
- Ekkor adjuk hozzá a ligát, keverjük el, hogy elolvadjon. Tegyük hűtőbe, amíg a kész torta a formájában ki nem hűl.
- A kihűlt tortát kettévágom, és a meghűlt citromkrémmel megkenem a középső részét, és a tetejét is.
- Elkészítjük a meringuet.
- Vízfürdő felett melegítsük a tojásfehérjét a cukorral folyamatosan keverés mellett, nehogy kicsapódjon a fehérje!
- A cukros tojásfehérjének kb. 65-70 °C fokosnak kell lennie. Ekkor már teljesen elolvad a kristálycukor, ha belenyúlunk óvatosan az ujjunkkal, nem érezzük a kristályszemeket, és kellemetlenül, „csípősen” forrónak érezzük a cukros fehérjét!
- Ekkor tegyük robotgépbe, és alacsony fokon kezdjük el a forró tojásfehérjét habbá verni.
- 2-3 perc után adjunk hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet, és nagyobb fokozaton folytassuk a habverést.
- Akkor adjuk hozzá a teáskanál porcukrot.
- 6-8 perc habosítás után a habunk igazán kemény, tartós lesz, nem esik le a habverőről.
- Ezt a kemény habot kenjük fel a tortára. Nem baj ha nem egyenletes, ettől igazán rusztikus!
- Zsebsárkánnyal itt-ott pirítsuk meg a meringuet.
- Dekorációnak reszeljünk rá kezeletlen citrom- és lime héjat.
- Tegyük a tortát még hűtőbe, hogy megdermedjen a krém.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 10 szeletre vágva
1 szelet Citromkrémes tortában |
12 szeletre vágva
1 szelet Citromkrémes tortában |
Energia | 15070 kJ / 3588 kcal | 1507 kJ /359 kcal | 1256 kJ / 299 kcal |
Zsír | 148,6 g | 14,9 g | 12,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 74,1 g | 7,4 g | 6,2 g |
Szénhidrát | 471,8 g | 47,2 g | 39,3 g |
amelyből cukrok | 400,7 g | 40,1 g | 33,4 g |
Rost | 2,8 g | 0,3 g | 0,2 g |
Fehérje | 66,3 g | 6,6 g | 5,5 g |
Só | 11,77 g | 1,18 g | 0,98 g |
A gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kókuszkrém kukoricakeményítő margarin NATURBIT ALFA-MIX rizsliszt só sütőpor tojás torta vendégváró