Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Citromos felhőszelet – gluténmentes sütemény

citromos gluténmentes sütemény receptKolosFreeFood rovatunk egy húsvéti gluténmentes receptötlettel bővült.

Ez a egyszerűen elkészíthető nagyon finom fanyarkás citromos sütemény kiválóan kiegészíti a húsvéti édesség kínálatot is. Savanykás íze segít akár a sok sonka után könnyebbé tenni a gyomrunkat. Persze érdemes elkészíteni máskor is hiszen igazán könnyű ízletes légies és a habcsók októl felhő szerű édességét.

Hozzávalók (8 szelethez):

A tészta hozzávalói:

  • 150 gramm barna rizsliszt
  • 140 g kristálycukor (fele barna fele normál)
  • 140 g liga margarin (szobahőmérsékletű)
  • 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja k
  • 1 egész citrom kifacsart leve
  • ¼ csomag gluténmentes sütőpor

A citrom karikák hozzávalói:

  • 1 egész citrom felkarikázva (nyolc vastagabb szelet)
  • 5 dl víz
  • 50 g kristálycukor

Az olasz habcsók hozzávalói:

  • 1 db tojásfehérje
  • 78 g cukor
  • 18 ml víz
  • egy csipet só

A citromis gluténmentes sütemény elkészítése:

  • A citromot szeleteljük fel majd az 5 dl vízben a cukorral együtt néhány percig főzzük meg.
  • A megfő citromkarikákat sütőpapíron szárítsuk meg.
  • A tészta nedves hozzávalóit alaposan habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a sütőporos lisztet.
  • Keverjük össze alaposan majd egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük bele a tésztát.
  • Előmelegített 170 °C-os sütőben negyedóra alatt megsül.
  • Amíg sül a piskótánk elkészítjük a habcsókot.
  • A cukrot a vízzel gőz fölött melegítsük össze.
  • Amikor 80 – 90 °C fokos a cukorszirup elkezdhetjük verni az egy tojásfehérjét.
  • Amikor már 100 °C-on felüli a cukorszirup óvatosan csorgassuk hozzá a keményedő tojásfehérjéhez.
  • Verjük kemény habbá a cukorszirupot és a fehérjét magas fokozaton (én most robotgépben tettem meg)
  • A közben kisült tésztát vegyük ki a sütőből és a tepsiből, Majd vágjuk nyolc egyenlő részre.
  • A kemény habcsókot töltsük habzsákba ízlés szerint dekoráljuk a kis szeleteket majd helyezzük rá a megfőtt megszáradt citromkarikákat.
  • Én most zsebsárkány segítségével megpirítottam aki habcsókot a süteményen.

Jó étvágyát kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, nagyon könnyű elkészíteni.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet Citromos felhőszeletben

Energia

10910 kJ / 2598 kcal

1361 kJ / 324 kcal

Zsír

97,8 g

12,2 g

  amelyből telített zsírsavak

43,6 g

5,5 g

Szénhidrát

385,8 g

48,2 g

  amelyből cukrok

2,7 g

0,3 g

Rost

6,1 g

0,8 g

Fehérje

35,9 g

3,2 g

2,46 g

0,31 g

A citromos gluténmentes sütemény receptünk tejmentes is, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetig gluténmentes diétájukba.

Az  citromos felhőszeletrecept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

citromos gluténmentes sütemény recept

citromos gluténmentes sütemény Kolostól

Kategória: , ,