Citromos felhőszelet – gluténmentes sütemény
KolosFreeFood rovatunk egy húsvéti gluténmentes receptötlettel bővült.
Ez a egyszerűen elkészíthető nagyon finom fanyarkás citromos sütemény kiválóan kiegészíti a húsvéti édesség kínálatot is. Savanykás íze segít akár a sok sonka után könnyebbé tenni a gyomrunkat. Persze érdemes elkészíteni máskor is hiszen igazán könnyű ízletes légies és a habcsók októl felhő szerű édességét.
Hozzávalók (8 szelethez):
A tészta hozzávalói:
- 150 gramm barna rizsliszt
- 140 g kristálycukor (fele barna fele normál)
- 140 g liga margarin (szobahőmérsékletű)
- 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja k
- 1 egész citrom kifacsart leve
- ¼ csomag gluténmentes sütőpor
A citrom karikák hozzávalói:
- 1 egész citrom felkarikázva (nyolc vastagabb szelet)
- 5 dl víz
- 50 g kristálycukor
Az olasz habcsók hozzávalói:
- 1 db tojásfehérje
- 78 g cukor
- 18 ml víz
- egy csipet só
A citromis gluténmentes sütemény elkészítése:
- A citromot szeleteljük fel majd az 5 dl vízben a cukorral együtt néhány percig főzzük meg.
- A megfő citromkarikákat sütőpapíron szárítsuk meg.
- A tészta nedves hozzávalóit alaposan habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a sütőporos lisztet.
- Keverjük össze alaposan majd egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük bele a tésztát.
- Előmelegített 170 °C-os sütőben negyedóra alatt megsül.
- Amíg sül a piskótánk elkészítjük a habcsókot.
- A cukrot a vízzel gőz fölött melegítsük össze.
- Amikor 80 – 90 °C fokos a cukorszirup elkezdhetjük verni az egy tojásfehérjét.
- Amikor már 100 °C-on felüli a cukorszirup óvatosan csorgassuk hozzá a keményedő tojásfehérjéhez.
- Verjük kemény habbá a cukorszirupot és a fehérjét magas fokozaton (én most robotgépben tettem meg)
- A közben kisült tésztát vegyük ki a sütőből és a tepsiből, Majd vágjuk nyolc egyenlő részre.
- A kemény habcsókot töltsük habzsákba ízlés szerint dekoráljuk a kis szeleteket majd helyezzük rá a megfőtt megszáradt citromkarikákat.
- Én most zsebsárkány segítségével megpirítottam aki habcsókot a süteményen.
Jó étvágyát kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, nagyon könnyű elkészíteni.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Citromos felhőszeletben |
Energia |
10910 kJ / 2598 kcal |
1361 kJ / 324 kcal |
Zsír |
97,8 g |
12,2 g |
amelyből telített zsírsavak |
43,6 g |
5,5 g |
Szénhidrát |
385,8 g |
48,2 g |
amelyből cukrok |
2,7 g |
0,3 g |
Rost |
6,1 g |
0,8 g |
Fehérje |
35,9 g |
3,2 g |
Só |
2,46 g |
0,31 g |
A citromos gluténmentes sütemény receptünk tejmentes is, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetig gluténmentes diétájukba.
Az citromos felhőszeletrecept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt barna cukor barna rizsliszt citrom cukor édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes habcsók recept húsvéti receptek margarin sütőpor tojás tojásfehérje vendégváró víz