Citromos levendulás hamistúrós kuglóf – gluténmentes, tejmentes
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tejmentes, gluténmentes kuglóffal bővült.
Túrós kuglófot szerettem volna elkészíteni, amolyan nyári verzióban. Jött az ötlet, hogy akkor kerüljön bele levendula, citrom, ami szinte évszakfüggetlen, de mégis nyáron a legjobb hűsítő. Túró helyett pedig a szokásos quinoa túró került bele. Mennyi lett ez a nyári gluténmentes kuglóf.
Hozzávalók (16 szelet):
Quinoa túróhoz:
- 100 g quinoa
- 2 evőkanál Ráma vegán margarin
- 140 ml víz
- 50 g cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Tésztához:
- 5 db közepes méretű (M-es) tojás
- 130 g cukor
- csipet só
- 110 g Ráma vegán margarin
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1,5 db citrom reszelt héja
- 1,5 db citrom kifacsart leve
- 260 g It’s us Miklós universal gluténmentes lisztkeverék
- 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
- egy csokor kb. 12 szál levendula virága
A forma kikenéséhez:
- 1 evőkanál Ráma vegán margarin
- 2 evőkanál rizsliszt
Citromos hamistúrós kuglóf elkészítése:
- A quinoát picit pirítsuk át a Ráma vegán margarinon.
- Majd öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a cukrot, sót, és a reszelt citromhéjat.
- Addig főzzük, amíg fel nem veszi az összes nedvességet, és a kis szemek „ki nem durrannak”. (ezt könnyű lesz észre venni)
- Tegyük félre kicsit hűlni.
- Tojásokhoz adjuk a cukrokat, sót.
- Reszeljük bele a citromhájat, és öntsük bele a frissen facsart citrom levét is.
- Kezdjük el habosra verni a tojásokat.
- Pár perc után mehet bele az olvasztott margarin, étolaj is.
- Verjük tovább.
- Ebbe szitáljuk bele a sütőporos lisztet.
- Majd adjuk hozzá a kissé kihűlt quinoa „túrót”.
- Óvatosan forgassuk össze a túrót a tésztával.
- A levendula virágokból 3-4 kivételével morzsoljunk bele a tésztába.
- Kenjük ki a kuglófformát Ráma vegán margarinnal, és szórjuk bele a rizslisztet is.
- Vékonyan oszlassuk el a lisztet a forma minden résében.
- Beleöntük a masszát.
- Előmelegített 180 °C-on kb. 40 percig sütjük.
- A formából még melegen borítsuk ki a megsült kuglófot.
- Ha kihűlt, a maradék levendulavirággal, és porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 75 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Hamis túrós kuglófban |
Energia |
15280 kJ / 3647 kcal |
955kJ / 228 kcal |
Zsír |
162,8 g |
10,2 g |
amelyből telített zsírsavak |
82,0 g |
5,1 g |
Szénhidrát |
484,1 g |
30,3 g |
amelyből cukrok |
213,1 g |
13,3 g |
Rost |
10,6 g |
0,7 g |
Fehérje |
36,2 g |
2,3 g |
Só |
2,56 g |
0,13 g |
A gluténmentes citromos kuglóf recerpt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes kuglóf recept hamis túró It's us Miklo's universal mix lisztkeverék levendula lisztkeverék margarin quiona reggeli rizsliszt só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor vendégváró víz