Citromos ricottás gluténmentes fánk
Becsei Ferencné (Iri mama konyhája) a gluténmentes fánk receptje:
Egy tartalmas leves után, vagy csak nassolni valónak, lekvárral, mogyorókrémmel, vagy porcukorral szórva, finom, pihe – puha fánkocska.
Hozzávalók: 35 db fánkhoz
- 250 g ricotta sajt
- 100 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 100 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék
- 2 db M-es tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál cukor (kb. 30g)
- csipetnyi só
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 1 teáskanál útifűmaghéj (psyllium rost)
- 4 evőkanál natúr joghurt (0%zsírtartalmú)
- étolaj a sütéshez (kb. 2 dl, mivel nem szívja magába az olajat alig fogy)
A ricottás gluténmentes fánk elkészítése:
- Tálba teszem a ricottát, tojásokat, sót, cukrot, citrom reszelt héját.
- Egyneműre keverem, majd a gluténmentes liszteket, sütőport, az útifűmaghéjat is hozzáadom.
- Csomómentesre, simára dolgozom, végezetül a joghurttal elegyítem.
- Nokedli állagú legyen. Magasfalú serpenyőben, esetemben 18 cm – es olajat melegítek.
- 2 evőkanál segítségével kis diónyi gombócokat formázok, és a forró olajban kisütöm. Kicsit csökkentem a hőfokot, nehogy kívül megégjen, belül nyers maradjon.
- Gyorsan sül és nem szívja magába az olajat.
- Papírtörlőre szedem, majd tálalom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: könnyű
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 darabban |
Energia | 7073 kJ / 1684 kcal | 202 kJ / 488 kcal |
Zsír | 73,5 g | 2,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 23,2 g | 0,7 g |
Szénhidrát | 198,5 g | 5,7 g |
amelyből cukrok | 46,6 g | 1,3 g |
Rost | 11,8 g | 0,3 g |
Fehérje | 45,6 g | 1,3 g |
Só | 3,91 g | 0,11 g |
A citromos gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor Doves farm lisztkeverék étolaj fánk glutén- és élesztőmentes joghurt lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) ricotta sajt Schär Mix B só sütőpor tojás