Francia különlegesség gluténmentesen, avagy egy villámgyors gluténmentes joghurtos pite
Eredetileg kimagozatlan cseresznyével és sűrű tejszínnel készül, ma már azonban bármilyen gyümölccsel megállja a helyét. Pillanatok alatt elkészíthető, lágy tésztájú édesség, amely garantáltan mindenkinek ízleni fog!
A clafoutis Franciaország egyik legkedveltebb édessége.
Hozzávalók 30 cm-es piteformához:
- 4 db M-s tojás
- 150 g kristálycukor
- 80 g liszt
- 60 g kukorica lepényliszt
- 20 g kölesliszt
- 250 g natúr joghurt
(Minél zsírosabb, annál krémesebb lesz a tészta, azonban zsírszegény joghurttal is jól összeáll és az ízén sem érződik a különbség. Laktózintolerancia esetén laktózmentes joghurttal is elkészíthető!) - 10 g őrölt fahéj
- 15 g olvasztott margarin a forma kikenéséhez, (laktózintolerancia esetén laktózmentes margarinnal is elkészíthető!)
- 15 g kukoricaliszt a forma margarinozás utáni szórásához
Elkészítés:
- A piteformát vékonyan kikenjük a megolvasztott margarinnal (a legkönnyebb szilikon ecsettel), majd megszórjuk kb.: 15 g kukoricaliszttel, éppen csak annyira, hogy befedje a margarint.
- A tojásokat megmossuk, majd felütés után gyors mozdulatokkal szétválasztjuk két külön keverőtálba fehérjére és sárgájára, ügyelve arra, hogy a fehérje mellé ne kerüljön sárgája.
- A tojás sárgájához hozzákeverjük a kristálycukrot, a natúr joghurtot, majd fokozatosan hozzáadjuk a liszteket is és egyneművé keverjük.
- A fehérjét robotgéppel, vagy kézi habverővel kemény habbá verjük.
Akkor készül el a hab, ha a habverőt elemelve a fehérjétől, csúcsos formát ölt, amely nem esik össze. - A tojássárgás masszához fakanál vagy gumi – szilikon spatula segítségével óvatosan adjuk hozzá a tojásfehérje keményre felvert habját.
Ügyeljünk arra, hogy keverés közben a hab ne törjön meg! - A kész masszát az előzőleg előkészített piteformába töltjük.
- A sütőt most előmelegítjük 180 °C fokra.
- Az őrölt fahéjat egy kisebb tálkába szórjuk.
- A szilvákat megmossuk, száruktól elválasztjuk, kimagozzuk, majd először félbe, majd minden felet hosszanti oldaluk mentén 3 egyenlő részre vágunk.
- A szilva cikkelyeket meghempergetjük a fahéjas tálkában, majd a piteformába öntött masszára halmozzuk, kedvünk szerint eligazítva.
- A süteményt a sütőbe helyezzük, majd 180 °C-on 20 percig sütjük.
A pite akkor lesz kész, ha a teteje aranybarna lesz, a közepe pedig ragacsos. - A kész süteményt szórjuk meg porcukorral és még langyosan tálaljuk!
Elkészítési idő 40 perc:
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 20 perc
Nehézségi szint: Kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
Hol szerezhetőek be a hozzávalók?
Legcélravezetőbb táplálék allergia szaküzletben, bio boltokban, gluténmentes szaküzletekben körülnézni! Keresse meg gluténmentes térképünkön az Önhöz legközelebbit!
- Recept címke: cukor fahéj kölesliszt kukoricaliszt margarin pite tojás