Cseresznyés-mandulás gluténmentes pite torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes pite-torta recepttel bővült.
Nyár van, az igazán ropogós cseresznye érésének ideje. A cseresznyéhez is kiválóan illik a mandula. A „torta” A tésztájához képest a töltelék extra mennyiségű, de hét ki ne szeretné így elfogyasztania a desszertjét? Na ugye?!
Hozzávalók (16 szelethez, 2 szelet 1 adag)
Tésztához:
- 300 g It’s us Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
- 200 g Rama növényi margarin
- 100 g porcukor
- csipet só
Töltelék:
- 200 g cukor
- 100 ml növényi tejszínalternatíva, most Alpro
- 150 g magozott cseresznye
- 100 g aszalt cseresznye
- 2 db M méretű tojás
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- csipetnyi só
- 1 teáskanál mandula kivonat
- 1,5 dl víz
Morzsák a tetejére:
- 30 g darált mandula
- 2 evőkanál hideg margarin
- 1 evőkanál cukor
- 30 g gluténmentes zabpehely
A gluténmentes pitetorta elkészítése:
- A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- Amíg a töltelék hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
- Magozzuk ki a cseresznyét.
- Mérjük ki az asztalt cseresznyét is.
- Egy kisebb edénybe keverjük össze ezeket.
- Adjuk hozzá a vizet a cukrot, sót is.
- Kezdjük el forralni az egészet, miután bele öntöttük a növényi tejszín-alternatívát.
- Mérjük bele a kukoricalisztet, és a mandula aromát is.
- Vegyük le a tűzről.
- A tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük le a pitesütő formánkba.
- Nem baj, ha kissé vastagabb marad a tészta, mert a töltelék igen bőséges lesz.
- Közben a kissé kihűlt cseresznyét töltelékhez adjuk a tojásokat.
- Alaposan keverjük össze.
- Ezt az egészet öntsük a sületlen piteformába.
- Készítsük el a rászórni valót is a töltelékre.
- A morzsa összetevőit gyorsan gyúrjuk össze.
- Kisebb darabokra szakítsuk, és szórjuk meg a tetejét.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük készre, kb. 30-35 perc alatt.
- Teljesen kihűlve könnyen tudjuk szeletelni.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: közepesen bonyolult
Elkészítési idő: kb. 1 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet cseresznyés-mandulás gluténmentes pite tortában |
| Energia | 21989 kJ / 5248 kcal | 1374 k / 328 kcal |
| Zsír | 231,1 g | 14,4 g |
| amelyből telített zsírsavak | 131,0 g | 8,2 g |
| Szénhidrát | 725,6 g | 45,4 g |
| amelyből cukrok | 406,3 g | 25,4 g |
| Rost | 19,4 g | 1,2 g |
| Fehérje | 30,2 g | 1,9 g |
| Só | 3,04 g | 0,19 g |
A cseresznyés-mandulás gluténmentes pite-torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: fekete cseresznye glutén és tejmentes gluténmentes zabpehely It's us Naturbit Basic Mix kukoricakeményítő magozott meggy mandula mandula aroma margarin meggy pite porcukor rizs főzőkrém só tojás torta











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

