Gluténmente csíkos kalács
Sikerült egy újabb gluténmentes kalácsot, olyan igazit sütnöm 🙂. kávéhoz, teához, ha kakaóport, és a narancs héját kihagyjátok, húsvétra, sonkával is tökéletes lesz. Próbáltam semleges ízűre készíteni, így több mindenhez fogyasztható.
Hozzávalók (14 szelet):
- 500 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 50 g cukor
- 2 g sütőpor
- 5 g gluténmentes porélesztő
- 4 g só
- 340 g langyos tej
- 120 g vaj vagy margarin
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- késhegynyi Xantán
Most ízesítettem:
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 kiskanál narancs aroma
- 20 g kakaóporral
Tetejére:
- 20 g tej
- 10 g tejszín keveréke
A csíkos gluténemntes kalács elkészítése:
- Minden száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Ezután a tojásokkal, olvasztott vajjal, langyos tejjel begyúrom a tésztát. Lehet kézzel, géppel összeállítani.
- Most narancs reszelt héját és aromát tettem a tésztába,ha sonka mellé készítitek ne tegyétek bele.
- Ezután elfelezem a tésztát, egyik marad fehér, másikba belegyúrom a kakaóport.
- Tálat lefedem, konyhapulton 30 percig kelesztem.
- Ezután egy nagyobb méretű sütőpapíron kinyújtom a fehér tésztát, félreteszem.
- Másik sütőpapíron a kakaós tésztát, majd ráfordítom a fehér tésztára.
- Kicsit nyújtom, majd a két hosszabbik oldalát behajtom, felülről lefelé elkezdem feltekerni mint a bejglit.
- Közepéig tekerem, majd két újjnyi vastagra bevágom,az így kapott csíkokat megtekerem,hullámos lesz.
- Ezután tovább folytatom a feltekerést.
- Papírral együtt beemelem a sütő formába (35 x 23 x 4 cm).
- Szobahőmérsékleten duplájára kelesztem.
- Ez lehet 1 óra, de több is.
- Attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Mikor megkelt, sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
- Tetejét a tejes, tejszínes keverékkel lekenem.
- 35-45 percig sütöm az előmelegített sütőben.
- Gyönyörű, puha, nagyon finom kalács lett.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
- Recept címke: cukor élesztő húsvéti receptek kakaópor kalács lisztkeverék margarin narancs narancs aroma Schär Mix B só sütőpor tej tojás vaj xantán