Cukkinis gluténmentes cobbler
KolosFreeFood rovatunk újabb gluténmentes receptje egy cukkinis cobbler.
Amerikába kivándorolt hollandok készítették először ezt a fajta süteményt, holland sütőben (cobbler) Innen ered a neve. Magyarul talán morzsasütinek lehetne hívni. Cukkinit egész évben vásárolhatunk, én kifejezetten szeretem. Hiszen semleges ízű, így felhasználhatjuk édes- és sós ételekben is.
Hozzávalók (12-15 főre):
cukkinis réteghez:
- 1,2 kg nyers cukkini
- 200 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 g citromlé
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- csipet só
- 2 teáskanál psylium rost útifűmaghéj
Tésztához – morzsához:
- 560 g Miklo’s It’s us universal (korábbi nevén alfa mix) gluténmentes lisztkeverék
- 180 g kristálycukor
- 320 g ligamargarin
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
A cukkinis gluténmentes cobbler elkészítése:
- A cukkinit reszeljük le, nem kell kinyomni a levét.
- Egy edényben odatesszük párolni a cukkinit cukorral, citromlével, citromhéjjal, sóval, fahéjjal.
- Kb. 15 percig főzzük, pároljuk, majd adjuk hozzá a 2 teáskanál útifűmaghéjat. Keverjük el.
- Pihentessük legalább fél órát.
- Elkészítjük a tésztát.
- Az összes hozzávalót, kivéve az őrölt fahéjat, gyors mozdulatokkal összekeverjük.
- Adunk hozzá egy marék főtt, kihűlt cukkinit, és gyúrjuk össze.
- Egy nagy gáztepsibe tegyünk sütőpapírt.
- A tésztát felezzük el.
- Egyik felét kézzel (gumikesztyűvel) oszlassuk el egyenletesen a tepsiben.
- Erre rakjuk a cukkinit.
- A másik fél tésztához adjuk hozzá az őrölt fahéjat. Gyúrjuk össze a tésztával.
- Ezt a maradék tésztát tépkedjük rá a cukkinis tésztarétegre. Nem baj, ha nem egyformán jut mindenhová, hiszen ettől lesz igazán gusztusos a süteményünk.
- Előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 40 percet sütjük.
- A kis rátépett tésztadarabok szépen meg fognak pirulni, ez fogja adni a ropogós, morzsa réteget a desszertünknek.
- Langyosan már szeletelhető, és fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 2 óra
Receptünk tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, élesztőmentes így összetett diéta esetén is beépíthető a gluténmentes étrendbe.
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 főre
1 adag Cukkinis cobblerben |
15 főre
1 adag Cukkinis cobblerben |
Energia | 23687 kJ / 5640 kcal | 1974 kJ / 470 kcal | 1579 kJ / 376 kcal |
Zsír | 200,0 g | 16,7 g | 13,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 59,0 g | 4,9 g | 3,9 g |
Szénhidrát | 898,1 g | 74,8 g | 59,9 g |
amelyből cukrok | 451,2 g | 37,6 g | 30,1 g |
Rost | 49,5 g | 4,1 g | 3,3 g |
Fehérje | 23,8 g | 2,0 g | 1,6 g |
Só | 5,16 g | 0,43 g | 0,34 g |
A cukkinis gluténmentes cobbler recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cobbler cukkini cukor édes fahéj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us Miklo's universal mix lisztkeverék margarin NATURBIT ALFA-MIX psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai vaníliás cukor