Currys csicseriborsófőzelék – pulykafasírttal, pirított répakockákkal
Bővítsük receptrepertoárunkat, főzzünk különlegesebb alapanyagokkal, fűszerekkel és barangoljunk el gondolatban távolibb vidékekre. Receptünk nem fog csalódást okozni benne!
- 1 konzerv csicseriborsó (nettó tömeg 240 g)
- 450 g sárgarépa (kb. 3 nagyobb darab)
- 2-2 evőkanál napraforgó olaj
- 5 g * vaj
- 100 g vöröshagyma
- 2 teáskanál currypor
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- ¼ teáskanál bors
- 1 teáskanál só
- 3 dl víz
pulykafasírthoz:
- 250 g darált pulykamell,
- 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika,
- só,
- bors,
- kevés fokhagyma,
- petrezselyem
Elkészítés:
- A húspogácsához keverjük el a darált pulykamellet a fűszerekkel, majd hagyjuk állni.
- A vöröshagymát és a sárgarépákat hámozzuk meg majd vágjuk apró kockákra.
- A felkockázott sárgarépákat felezzük el, egyik felét az apróra vágott vöröshagymával együtt pároljuk puhára 1 evőkanál felmelegített olajon, egy nagyobb lábosban. Időnként keverjük át és egy kevés vizet adjunk hozzá.
- Másik felét a vajon pirítsuk le (elején tegyünk rá fedőt is, hogy párolódjon is kicsit, majd utána pirítsuk meg).
- A konzerv csicseriborsót öblítsük le.
- Ha a vöröshagyma és a sárgarépa puhára párolódott, adjunk hozzá kevés vizet, majd turmixoljuk simává. Keverjük hozzá a leszűrt, átmosott csicseriborsót is. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még kevés vizet úgy, hogy végül kb. 2-2 dl-nyi főzeléket kapjunk.
- Fűszerezzük curryvel, fokhagymagranulátummal, borssal és sóval, majd alacsony lángon főzzük tovább, míg a húspogácsákat kisütjük.
- Egy teflon serpenyőben kezdjük el hevíteni az olajat, majd ha már forró, tegyük bele a kezünkkel formázott, kb 5-8 cm átmérőjű húspogácsákat és mindkét oldalukat süssük készre. (Ahhoz, hogy jól átsüljenek, érdemes kicsit alacsonyabb lángra venni a tűzhelyet és egy fedőt rárakni, majd a végén pirítsuk meg. Ha szükséges, kevés vizet is aláönthetünk.)
- Ha a húspogácsák elkészültek, tálalhatunk is.
- Először tegyük a tányérokba a főzeléket, szórjuk rá a vajon pirított sárgarépa kockákat, majd tegyük hozzá a húspogácsákat is. Szórjuk meg friss vagy szárított petrezselyemmel és tálalhatjuk is.
* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható laktózmentes vaj is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia | 515 kcal/2152,8 kJ |
Fehérje | 34,9 g |
Zsír | 22,8 g |
Telített zsír | 1,4 g |
Szénhidrát | 39 g |
Ebből cukor | 10,5 g |
Élelmi rost | 12,2 g |
A gluténmentes receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: bors csicseriborsó curry étolaj fokhagyma főzelék receptek gluténmentes fasirt receptek paprika petrezselyem pulykamell sárgarépa só vaj víz vöröshagyma