Diós gluténmenetes babka kalács
Iri mama gluténmentes diós babka kalács receptje:
Azt tudtam, hogy diósat fogok sütni és azt is, hogy most az nem bejgli lesz. Begyúrtam a tésztát, elfeleztem, egyikből készült a diós babka, és másikból egy ágacska, vagy koszorú 🙂. Külön írom a receptjét.
Hozzávalók (12 szelet babka kalácshoz):
- 200 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 15 g cukor
- 1 csipet só
- 10 g étolaj
- ½ közepes méretű (M-es) tojás
- 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 5 g tejpor (ez el is elhagyható)
- 3,5 g gluténmentes porélesztő
- 190 – 200 g langyos tej, de növényi alternatíva is jó hozzá
- 5 g vaj vagy margarin
Diós töltelékhez:
- 130 g darált dió
- 20 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- ½ citrom reszelt héja
- 35 g mazsola
- ½ felvert tojás és tej keveréke
A diós gluténmentes babka kalács elkészítése:
- Tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, elkeverem.
- A tojást pohárba felütöm, összekeverem, a felét adom csak a tésztához, a másik felével a tetejét kenem meg.
- Hozzáadom az olajat, vajat vagy margarint, és apránként a langyos tejet.
- Géppel összeállítom a tésztát. Először elég ragacsos volt, ezért is pihentetem 10 percig. Ez idő alatt szépen összeáll, rugalmas tészta lesz.
- Közben elkészítem a tölteléket. Diót késes aprítóban ledarálom, beleteszem a cukrokat, citrom reszelt héját, mazsolát és annyi langyos vizet, hogy kenhető massza legyen.
- Gyúrólapot vékonyan leszórom liszttel, majd kinyújtom egy nagyobb méretű téglalappá a tésztát és a diós krémmel megkenem.
- Feltekerem a hosszabbik oldalon. Középen elvágom a tészta rudat, úgy hogy a vége előtt 5 cm nem vágom el. Kifordítom, a vágott felével felfelé nézzen, összefonom.
- Végét összecsípem, majd egy 25 x 13 cm-es formában sütőpapírt simítok, beleteszem a tésztát.
- Lekenem a maradék tojás és tej keverékével. Duplájára kelesztem. Lehet konyhapulton, ha elég meleg van a lakásban, ha nem akkor 40 °C fokos sütőben.
- Ha már szépen megemelkedett (40-50 perc), 180 °C fokon, légkeveréssel 20 -25 percig sütöm. Ellenőrizze mindenki, hogy átsült-e? Rácson hagyom kihűlni, majd zacskóba csomagolva tárolom.
- Lehet fagyasztani is. Nagyon finom kalács.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂!
Elkészítési idő: 1,5 -2 óra
- Előkészítés, dagasztás, formázás 20 -30 perc
- Kelesztés: 40-50 perc
- Sütés: 20-25 perc
Nehézségi szint: haladó
A diós gluténmentes babka kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor dió élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes babka receptek kalács karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin mazsola psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital Schär Mix B só tej tejpor tojás vaj vaníliás cukor