Diós gluténmentes kenyér különleges alkalmakra
KolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb különleges gluténmentes kenyér recepttel bővült.
Tejmentes, tojásmentes és gluténmentes.
Elragadott a kenyérsütés. Régóta fenem a fogam diós kenyérre a fogam. Egy rész darált dió került a lisztbe, de tettem bele pekándiót is. Sőt, kevés pekándióval még a tetejét is meghintettem. Ennek az illata belengette a konyhát, már-már karácsonyi hangulatot kölcsönzött, pedig csak kenyeret sütöttem. A kenyér napokig puha maradt. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (22 szelet diós gluténmentes kenyérhez):
Kenyérhez:
- 480 g Schär Bread mix gluténmentes lisztkeverék
- 460 ml víz
- 40 g megdarált dió
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 9 g só
- 23 g friss élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 10 g darált pekándió/vagy sima dió
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A diós gluténmentes kenyér elkészítése:
- 100 ml vizet langyosítsunk meg.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit, dióval együtt.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
- Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
- Dagasztógép / robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most két órán át hagytam kelni.
- A tepsi, amira majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C-os sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
- Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
- De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
- Kenjük le az étolajjal vékonyan.
- Szórjuk meg darált dióval a tetejét.
- Előmelegített 230 °C-os sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C-ra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: kezdő
Elkészítési idő: 3, 5 óra
- előkészítés: 30 perc
- kelesztés: 2 óra
- sütés: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes diós kenyérben |
Energia | 9482 kJ / 2263 kcal | 431 kJ / 103 kcal |
Zsír | 59,1 g | 2,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 7,1 g | 3,6 g |
Szénhidrát | 392,9 g | 17,9 g |
amelyből cukrok | 14,1 g | 0,6 g |
Rost | 26,0 g | 1,2 g |
Fehérje | 24,9 g | 1,1 g |
Só | 9,98 g | 0,45 g |
A gluténmentes diós kenyér receot tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: dió dióliszt élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér karácsonyi GM receptek lisztkeverék pekándió reggeli Schär Mix B só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes vendégváró víz