Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Diós – lekváros gluténmentes bejgli Iri mama házi pékségéből

gluténmentes diós bejgli recept iri mamátólIri mama már készül a karácsonyra, aminek ez a gluténmentes bejgli lett az eredménye:

A zserbó után ez a másik ami nélkül nincs karácsony nálunk, a bejgli. Diósat szeretik nagyon, azt szoktam variálni hogy kicsit más, új legyen. Íme az idei változat.

Hozzávalók (2 rúdhoz – 28 szelethez):

A tésztához :

gluténmentes bejgli recept Iri mama

Töltelékhez:

  • 400 g darált dió
  • 60 g cukor
  • 240 g reszelt alma (2 db hámozott alma)
  • 190 g lekvár (bármilyen jó hozzá)

Tetejére:

  • a fél felvert tojás

A gluténmentes bejgli elkészítése:

  • Tészta száraz hazzávalóit tálba mérem, elkeverem.
  • Beleütöm az egész tojást, másikat felverem, csak a felét teszem a tésztába, a megmaradt tojással lekenem a bejgliket. (Ha van szép nagy, vagy házi tojásunk 1 db elég).
  • Beleöntöm a felolvasztott margarint, a langyos tejet, bedagasztom a tésztát.
  • Tálat lefedem, 30 percen át kelesztem, pihentetem.
  • Közben ledarálom a diót, hozzáadom a cukrot és a langyos tejet, összekeverem.
  • Almákat meghámozom, lereszelem. Lekvárt előkészítem.
  • Mire elkészülök, a tészta is jól megkel.
  • A gluténmentes lisztes gyúrólapra borítom, elfelezem a tésztát.
  • Egyiket kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
  • A diós krém felével lekenem, a reszelt alma felét rászórom, és a lekvár felét rápotyogtatom. Két hosszabbik oldalát behajtom, majd felülről lefelé feltekerem.
  • Sütőpapírral borított tepsibe teszem (35 x 23 x 4 cm). Másikat ugyan így készítem.
  • Ezután lekenem a megmaradt, felvert tojással és egy hurkapálcával megszurkálom, egészen az aljáig.
    gluténmentes bejgli sütés
  • 50 °C fokos sütőben 45 percig kelesztem.
  • Mikor szépen megkelt, 25-30 percig sütöm 180 °C-on, szép pirosra.
  • Langyosra hűtöm, szeletelem.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben
(28 szelet)
1 rúd gluténmentes
bejgliben (14 szelet)
1 szelet gluténmentes
bejgliben a két rúdból
Energia 23407 kJ / 5573 kcal 11704 kJ / 2787 kcal 836 kJ / 199 kcal
Zsír 265,3 g 132,7 g 9,5 g
  amelyből telített zsírsavak 52,3 g 26,2 g 1,9 g
Szénhidrát 641,8 g 320,9 g 22,9 g
  amelyből cukrok 324,0 g 162,0 g 11,6 g
Rost 51,1 g 25,6 g 1,8 g
Fehérje 115,5 g 57,8 g 4,1 g
5,40 g 2,70 g 0,19 g

A gluténmentes bejgli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes diós bejgli recept

gluténmentes diós bejgli Iri mama pékségéből

 

Kategória: , , , ,