Diós – lekváros gluténmentes bejgli Iri mama házi pékségéből
Iri mama már készül a karácsonyra, aminek ez a gluténmentes bejgli lett az eredménye:
A zserbó után ez a másik ami nélkül nincs karácsony nálunk, a bejgli. Diósat szeretik nagyon, azt szoktam variálni hogy kicsit más, új legyen. Íme az idei változat.
Hozzávalók (2 rúdhoz – 28 szelethez):
A tésztához :
- 200 g Schär backing mix gluténmentes lisztkeverék (régi nevén mix it)
- 250 g It’s us Mária’s sweet backing gluténmentes sütemény lisztkeverék (régi nevén Glutenix foszlós kalács)
- 2 g só
- 30 g cukor
- 5 g porélesztő
- 8 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 50 g olvasztott vaj vagy margarin
- 1 egész és egy fél tojás (M-es méretű)
- 190 g langyos tej (növényi itallal pl. rizsital is jó)
Töltelékhez:
- 400 g darált dió
- 60 g cukor
- 240 g reszelt alma (2 db hámozott alma)
- 190 g lekvár (bármilyen jó hozzá)
Tetejére:
- a fél felvert tojás
A gluténmentes bejgli elkészítése:
- Tészta száraz hazzávalóit tálba mérem, elkeverem.
- Beleütöm az egész tojást, másikat felverem, csak a felét teszem a tésztába, a megmaradt tojással lekenem a bejgliket. (Ha van szép nagy, vagy házi tojásunk 1 db elég).
- Beleöntöm a felolvasztott margarint, a langyos tejet, bedagasztom a tésztát.
- Tálat lefedem, 30 percen át kelesztem, pihentetem.
- Közben ledarálom a diót, hozzáadom a cukrot és a langyos tejet, összekeverem.
- Almákat meghámozom, lereszelem. Lekvárt előkészítem.
- Mire elkészülök, a tészta is jól megkel.
- A gluténmentes lisztes gyúrólapra borítom, elfelezem a tésztát.
- Egyiket kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
- A diós krém felével lekenem, a reszelt alma felét rászórom, és a lekvár felét rápotyogtatom. Két hosszabbik oldalát behajtom, majd felülről lefelé feltekerem.
- Sütőpapírral borított tepsibe teszem (35 x 23 x 4 cm). Másikat ugyan így készítem.
- Ezután lekenem a megmaradt, felvert tojással és egy hurkapálcával megszurkálom, egészen az aljáig.
- 50 °C fokos sütőben 45 percig kelesztem.
- Mikor szépen megkelt, 25-30 percig sütöm 180 °C-on, szép pirosra.
- Langyosra hűtöm, szeletelem.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben (28 szelet) |
1 rúd gluténmentes bejgliben (14 szelet) |
1 szelet gluténmentes bejgliben a két rúdból |
Energia | 23407 kJ / 5573 kcal | 11704 kJ / 2787 kcal | 836 kJ / 199 kcal |
Zsír | 265,3 g | 132,7 g | 9,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 52,3 g | 26,2 g | 1,9 g |
Szénhidrát | 641,8 g | 320,9 g | 22,9 g |
amelyből cukrok | 324,0 g | 162,0 g | 11,6 g |
Rost | 51,1 g | 25,6 g | 1,8 g |
Fehérje | 115,5 g | 57,8 g | 4,1 g |
Só | 5,40 g | 2,70 g | 0,19 g |
A gluténmentes bejgli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma bejgli receptek cukor dió élesztő It's us gluténmentes termékek It's us Maria's sweet baking mix liszt karácsonyi GM receptek lekvár lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix it / Schär baking mix só tej tojás vaj vendégváró