Diós zabkeksz – tökéletes gluténmentes tízórai
Alacsony szénhidráttartalmú ízletes keksz, mely finomított cukor nélkül készült. Kiváló a gluténmentes tízórai csomagba egy natúr joghurt mellé!
- 120 g szobahőmérsékletű vaj *
- 80 g xilit (nyírfacukor)
- 150 g darált dió
- 50 g mandulaliszt vagy darált mandula
- 50 g gluténmentes zabpehely
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 50 g magas kakaótartalmú gluténmentes étcsokoládé
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C okra, a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
- A csokoládét mérjük ki, majd konyhakés segítségével vágjuk apróra.
- A diót mérjük ki, majd késes aprítógépben daráljuk le. Keverjük hozzá a mandulalisztet, a gluténmentes zabpelyhet, a sütőport, a xilitet, a felaprított csokoládét, majd végül adjuk hozzá a megmosott, külön edényben felütött és villával felvert tojást, valamint a szobahőmérsékletű vajat. Dolgozzuk egynemű masszává.
- A kész masszából diónyi gombócokat helyezzünk egymástól kb. 5 cm-re a tepsire, majd tegyük a sütőbe és 180 °C fokon kb 15-20 perc alatt süssük készre. Jól záródó dobozban akár 2 hétig is eláll – persze ha marad addig.
Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható laktózmentes vaj is! Tudta, hogy a zab is használható a gluténmentes diétában, ha az garantáltan gluténmentes?
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 25 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy darabra vonatkoztatva (25 db esetében):
Egész adag | Egy darab | |
Energia | 2877,4 kcal / 11998,7 kJ | 115,0 kcal / 479,9 kJ |
Fehérje | 56,6 g | 2,3 g |
Zsír | 230,1 g | 9,2 g |
Szénhidrát | 123,3 g | 4,9 g |
Élelmi rost | 16,9 g | 0,7 g |
A gluténmentes tízórai receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt dió édesítőszer gluténmentes étcsokoládé gluténmentes zabpehely keksz mandulaliszt sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaj xilit zabkeksz