Dupla csokis muffin, amelyből nem lehet csak egyet enni
Hozzávalók 12 db gluténmentes muffinhoz:
- 200 g margarin
- 100 g gluténmentes tejcsokoládé
- 100 g gluténmentes étcsokoládé
- 100 g kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 db M-es méretű tojás
- 40 g kölesliszt
- 20 g amarántliszt
- fél teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A gluténmentes muffin készítésének első lépése, hogy a csokoládékat és a margarint megolvasztjuk, melynek lépései a következőek:
- Vegyünk elő egy lábost és egy olyan hőálló edényt, amely minden ponton illeszkedik a lábos széléhez.
- A lábosba tegyünk annyi vizet, hogy ha ráhelyezzük a másik edényt, akkor annak az alja ne érjen bele.
Ez azért fontos, mert a csokoládé felolvasztásához csak a vízgőzre lesz szükségünk. - Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a tűzhelyet és halmozzuk a víz feletti edénybe feldarabolt csokoládékat és a margarint, majd folyamatosan kevergetve olvasszuk fel őket.
Mikor a csokoládé felolvadt, tegyük félre kicsit hűlni.
- Míg a masszánk hűl, a liszteket és a sütőport keverjük össze egy tálban.
- A felolvasztott csokoládét öntsük át egy másik keverőtálba, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrokat és egyesével a tojásokat, majd a legvégén fokozatosan a sütőporos liszteket.
Addig keverjük, míg csomómentes nem lesz a masszánk. (Ne ijedjünk meg, ennek a tésztának hígnak kell lennie!) - Miután csomómentesre kevertük a tésztánkat, muffin papírral bélelt formákba töltjük a masszát, majd 1 órára a hűtőbe tesszük.
Ez a lépés a kulcsmozzanata ennek a muffinnak. Ekkor a csokoládé és a margarin visszadermed és a sütés során lassabban olvad meg. - A sütőt előmelegítjük, majd a muffinokat a sütőben 180 °C-on, légkeverésen 160 °C-on kb. 12-14 percig sütjük.
Akkor tudjuk, hogy a muffin elkészült, hogy a külső rétege megszilárdul, azonban a közepe még lágy, kissé folyós.
A muffinokat kivesszük a formákból és langyosan tálaljuk. - Fogyaszthatjuk magában, porcukorral megszórva, vagy akár lekvárral is.
Együttes laktózérzékenység esetén használjunk laktózmentes margarint, valamint válasszunk olyan tej,- és étcsokoládét, amely garantáltan gluténmentes és laktózmentes is.
Elkészítési idő: 1,5 óra
- Előkészítés: 20 perc
- Hűtés: 1 óra
- Sütés: 10-12 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A gluténmentes muffin receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: amarántliszt cukor glutén és tejmentes gluténmentes étcsokoládé gluténmentes tejcsokoládé kölesliszt margarin muffin receptek sütőpor tojás vaníliás cukor