Duplán diós gluténmentes kosárka recept 1 óra alatt
Becsei Ferencné (Iri mama konyhája) egy klasszikus diós süteményt készített: diós gluténmentes kosárka:
Ezt a sütit érdemes kipróbálni, nem csak mutatós, de nagyon finom. Most kétféle töltelékkel készítettem, de bármivel tölthetitek amit szerettek.
Hozzávalók (12 darabhoz):
Tészta: 12 db diós gluténmentes kosárkához
- 150 g Doves farm gluténmentes kenyérliszt-keverék
- 150 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék
- 50 g darált dió
- 3 g só
- 15 g cukor
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 2 g gluténmentes sütőpor
- egy késhegynyi xantán (sikérhelyettesítő)
- 2 db M-es méretű tojás sárgája
- 65 g vaj vagy margarin
- 100 g tejföl
- 40 g tejszín
- egy fél citrom reszelt héja
Diós töltelék (6 db – hoz)
- 2 db M-es méretű tojás fehérje
- egy csipet só
- 20 g cukor
- 200 g darált dió
- egy fél citrom reszelt héja
Ricottás – lekváros töltelék (6 db – hoz):
- 200 g ricotta sajt
- 150 g bármilyen lekvár
Tetejére :
- 50 g olvasztott csokoládé
A duplán diós gluténmentes kosárka elkészítése:
- Először tálba mérem a liszteket, sót, cukrot, darált diót, útifűmaghéjat, sütőport és a xantánt és kézi habverővel alaposan elkeverem.
- Ezután beleteszem a tojások sárgáját, olvasztott margarint, tejfölt, citrom reszelt héját.
- Kézzel összegyúrom a tésztát. Úgy éreztem hogy egy pici nedvességet még elbírna a tészta, ezért egy kevés tejszínt tettem hozzá, így tökéletes, rugalmas tésztát kaptam.
- Muffin sütőbe, kis kapszlikat tettem. Tésztát 12 egyenlő részre osztom, belenyomkodom a formába. Egészen a pereméig, majd hűtőbe teszem 30 percre.
- Addig a tojások fehérjét sóval habbá verem, majd hozzáadom a cukrot, fényesre, keményre Majd beleforgatom kézi habverővel a cukros, citrom reszelt héjával elkevert darált diót.
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre. Kiveszem a hűtőből a tésztát, betöltöm a diós töltelékkel. 6 db-ot tudtam ebből a mennyiségéből készíteni. Ezért a másik felébe lekvárt tettem, majd rá a ricottát. Semmi cukor nem kell hozzá, elég ami a lekvárban van.
- 15-20 percig sütöm. Színét kell figyelni, aranysárga legyen. Rácson hűtöm.
- Majd mikróban felmelegítem a csokit, habzsákba töltöm. Végén a csúcsát lecsippentem, hogy pici lyuk legyen. Majd a kihűlt kosárkák tetejére csorgatom.
- Máris fogyasztható ez a finomság.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egész tésztában | Fél adag tésztában (6 db. kosár) |
Energia | 9555 kJ / 2275 kcal | 4778 kJ / 1138 kcal |
Zsír | 113,3 g | 5,6 7 g |
amelyből telített zsírsavak | 47,1 g | 23,6 g |
Szénhidrát | 264,0 g | 132,0 g |
amelyből cukrok | 25,3 g | 12,7 g |
Rost | 5,7 g | 2,9 g |
Fehérje | 33,9 g | 17,0 g |
Só | 4,92 g | 2,46 g |
Kész kosárban
Tápanyagtartalom | 6 db. diós töltelékesben | 1 db. diós töltelékesben |
Energia | 11554 kJ / 2751 kcal | 1926 kJ / 459 kcal |
Zsír | 185,1 g | 30,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 41,5 g | 6,9 g |
Szénhidrát | 188,8 g | 31,5 g |
amelyből cukrok | 65,0 g | 10,8 g |
Rost | 15,9 g | 3,2 g |
Fehérje | 62,2 g | 10,4 g |
Só | 3,46 g | 0,58 g |
Kész kosárban
Tápanyagtartalom | 6 db. ricottás lekvárosban | 1 db. ricottás lekvárosban |
Energia | 7790 kJ / 1855 kcal | 1298 kJ / 309 kcal |
Zsír | 84,6 g | 14,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 40,3 g | 6,7 g |
Szénhidrát | 223,5 g | 37,3 g |
amelyből cukrok | 103,2 g | 17,2 g |
Rost | 6,9 g | 1,2 g |
Fehérje | 37,2 g | 6,2 g |
Só | 2,46 g | 0,41 g |
A gluténmentes diós kosárka sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor cupcake dió Doves farm lisztkeverék édes glutén- és élesztőmentes gluténmentes étcsokoládé lekvár lisztkeverék margarin muffin receptek psyllium rost (útifűmaghéj) ricotta sajt só sütőpor tejföl tejszín tojás tojásfehérje uzsonna és tízórai vaj vendégváró xantán