Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Édes, hagymás vegán gluténmentes hamburger zsemlék

vegán gluténmentes zsemle recept KolosKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zsemlével bővült.

Édes, mégis kissé pikáns ízű zsemlékre, hamburgerzsemlékre vágytam. Ebből az adagból négy egyforma nagyságú zsömle készült. Tetejüket sülés után pluszban még lekentem, így fenséges édeskés külsejű hambit kaptam végeredményként.

Hozzávalók (4 db gluténmentes zsemléhez):

Tésztához:

Tetejére:

  • 3 evőkanál szezámmag
  • 1,5 evőkanál olvasztott margarin
  • 1 mokkáskanál ketchup

Sülés után lekenni:

  • 2 teáskanál almacukor
  • 2 evőkanál víz

A vegán gluténmentes zsemle elkészítése:

  • 50 ml langyos vízhez adjuk a csipet cukrot és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk életre kelni az élesztőt.
  • Mérjük ki a zsömle száraz összetevőit.
  • A szárított snidlinget mossuk át folyó vízzel.
  • Amikor felfutott az élesztő, öntsük a liszthez.
  • Adjuk hozzá a vizes snidlinget is.
  • Olvasszuk fel a margarint, és kezdjük egy dagasztani a tésztát.
  • Fokozatosan öntsük hozzá a vizet, és folyamatosan dagasszuk.
  • Amikor alaposan összegyúrtuk, osszuk a tésztát 4 egyenló részre. (kb. 180 g-180g)
  • Mossuk át folyó víz alatt a szezámmagokat.
  • A ketchup és a napraforgó étolaj keverékével kenjük le a zsemlék tetejét.
  • Szórjuk meg az átmosott szezámmagokkal.
  • Húzzunk rá egy nagy zacskót, és tegyük félre kelni, huzatmentes helyen.
  • Addig is melegítsük elő a sütőt, 2dl vízzel teli fém edénykével 200 C-ra.
  • Amikor megkeltek a zsömlék tegyük azokat a sütőbe.
  • Először 200C-on süssük kb. 10 percig.
  • Ezután vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 C-ra.
  • Süssük készre még körülbelül 25-30 percig.
  • Sütési idő függ a sütőnktől.
  • Ahogy készen vannak a zsemlék, azonnal kenjük le a tetejüket a víz, és az almacukor keverékével.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 75 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. édes hagymás
gluténmentes hamburger zsemlében
Energia 7358 kJ / 1756 kcal 1839 kJ / 439 kcal
Zsír 55,4 g 13,9 g
  amelyből telített zsírsavak 29,4 g 7,4 g
Szénhidrát 295,8 g 74,0 g
  amelyből cukrok 24,2 g 6,1 g
Rost 32,7 g 8,2 g
Fehérje 6,9 g 1,7 g
6,00 g 1,50 g

A vegán gluténmentes zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

vegán gluténmentes zsemle recept

 

Kategória: , , ,