Édes, hagymás vegán gluténmentes hamburger zsemlék
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zsemlével bővült.
Édes, mégis kissé pikáns ízű zsemlékre, hamburgerzsemlékre vágytam. Ebből az adagból négy egyforma nagyságú zsömle készült. Tetejüket sülés után pluszban még lekentem, így fenséges édeskés külsejű hambit kaptam végeredményként.
Hozzávalók (4 db gluténmentes zsemléhez):
Tésztához:
- 300 g Mester Család házi gluténmentes kenyérliszt
- 50 g It’s us tápiókakeményítő
- 1 teáskanál It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 1,5 teáskanál cukor
- 5 g só
- 2 teáskanál szárított snidling
- 40 g olvasztott margarin
- 300 ml langyos víz
- 15 g friss élesztő
- csipet cukor
Tetejére:
- 3 evőkanál szezámmag
- 1,5 evőkanál olvasztott margarin
- 1 mokkáskanál ketchup
Sülés után lekenni:
- 2 teáskanál almacukor
- 2 evőkanál víz
A vegán gluténmentes zsemle elkészítése:
- 50 ml langyos vízhez adjuk a csipet cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk életre kelni az élesztőt.
- Mérjük ki a zsömle száraz összetevőit.
- A szárított snidlinget mossuk át folyó vízzel.
- Amikor felfutott az élesztő, öntsük a liszthez.
- Adjuk hozzá a vizes snidlinget is.
- Olvasszuk fel a margarint, és kezdjük egy dagasztani a tésztát.
- Fokozatosan öntsük hozzá a vizet, és folyamatosan dagasszuk.
- Amikor alaposan összegyúrtuk, osszuk a tésztát 4 egyenló részre. (kb. 180 g-180g)
- Mossuk át folyó víz alatt a szezámmagokat.
- A ketchup és a napraforgó étolaj keverékével kenjük le a zsemlék tetejét.
- Szórjuk meg az átmosott szezámmagokkal.
- Húzzunk rá egy nagy zacskót, és tegyük félre kelni, huzatmentes helyen.
- Addig is melegítsük elő a sütőt, 2dl vízzel teli fém edénykével 200 C-ra.
- Amikor megkeltek a zsömlék tegyük azokat a sütőbe.
- Először 200C-on süssük kb. 10 percig.
- Ezután vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 C-ra.
- Süssük készre még körülbelül 25-30 percig.
- Sütési idő függ a sütőnktől.
- Ahogy készen vannak a zsemlék, azonnal kenjük le a tetejüket a víz, és az almacukor keverékével.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 75 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. édes hagymás gluténmentes hamburger zsemlében |
Energia | 7358 kJ / 1756 kcal | 1839 kJ / 439 kcal |
Zsír | 55,4 g | 13,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 29,4 g | 7,4 g |
Szénhidrát | 295,8 g | 74,0 g |
amelyből cukrok | 24,2 g | 6,1 g |
Rost | 32,7 g | 8,2 g |
Fehérje | 6,9 g | 1,7 g |
Só | 6,00 g | 1,50 g |
A vegán gluténmentes zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő gluténmentes hamburger gluténmentes péksütemények gluténmentes zsemle lisztkeverék margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli snidling só street food szezám tápióka keményítő vegetáriánus vendégváró víz