Édes hájas gluténmentes leveles tészta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes villámgyors tavaszi tekerccsel bővült.
Ki ne vágyna a hagyományos hájas, leveles tésztára? Még tart a tél, legalábbis naptár szerint, így könnyedén tudunk hájat venni a közeli hentesnél. Többször próbálkoztam, de ezzel a liszttel vált be a legjobban a recept. Finom házi sárgabarack lekváros-pekándiós töltelékkel tömtem tele a kis táskákat. Egyszerűen mennyei.
Hozzávalók (18 darabhoz):
Hájhoz:
- lehártyázva 350 g sertésháj
- 50 g It’s us Mimen cirok pékáru lisztkeverék
Tésztához:
- 530 g It’s us Mimen cirok pékáru lisztkeverék
- 5 g só
- 50 g kristálycukor
- 2 db nagy méretű (L-es) tojássárgája (M méretűből elkél a 3 db)
- 60 g Finó Vegajó növényi tejföl
- 20 g darált sertésháj
- 2 teáskanál ételecet (nekem 20%)
- csipet It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 250 ml buborékos szódavíz
Nyújtáshoz:
- 50-60 g It’s us Mimen cirok pékáru lisztkeverék
Töltelék:
- 250 g házi sárgabarack lekvár
- 160 g darált pekándió vagy dió
- mivel nagyon híg volt a házi lekvárom, így került bele 1 teáskanál It’s us útifűmaghéj őrlemény
Tetejére:
- jó sok porcukor
Az édes hájas gluténmentes leveles tészta elkészítése:
- A sertéshájat áztassuk be vízbe, nagyobb darabokba vágva.
- Addig mérjük ki a gluténmentes tészta minden hozzávalóját, kivéve a hájat.
- Áztatás után vegyük ki a hájat, és hártyázzuk le.
- Beáztatva könnyebben jön le a hártya.
- Daráljuk is le, húsdarálóval.
- Adjunk a hájból a tésztához.
- Én most gumikesztyűvel dagasztottam össze.
- A hájat keverjük el a liszttel.
- Hagyjuk pihenni a megdagasztott tésztát.
- Addig a lekvárt keverjük össze a darált pekándió/dióval.
- A tésztát lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki.
- Először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
- Amikor már szép nagy, óvatosan halmozzuk rá a liszttel elkevert hájat.
- A tésztát duplán hajtsuk meg.
- Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
- Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet.
- Csomagoljuk be frissen tartó fóliába, tegyük hideg helyre.
- (azért csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki)
- 15 perc pihentetés után újra nyújtás jön.
- A sütőpapírt és a tésztát is lisztezzük le.
- Újra először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
- Most szimpla hajtást végezzünk.
- Vagyis félbehajtjuk, majd össze, mint egy füzetet.
- Újra 15 perc pihenés, becsomagolva hideg helyen.
- Utolsó hajtás.
- A tésztát duplán hajtsuk meg.
- Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
- Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet.
- 15 perc pihentetés.
- Lisztezett felületen, sütőpapír nélkül, a lisztezett tésztát nyújtsuk ki vékonyra.
- A vékony tésztát 18 egyforma részre vágjuk, FORRÓ, igen, forró késsel.
- Vékony vízpermettel hintsük le a tésztát.
- A kis négyzetek átlójába tegyük a tölteléket.
- Hajtsuk rá átlósan a tésztát.
- Nyomkodjuk le a töltelék közvetlen környezetét.
- Újra vékony vízpermettel hintsük le a tésztákat.
- Tegyük ismét hideg helyre, amíg a sütő 220 °C-ra fel nem melegszik.
- Nekem több sütőpapírral bélelt sütőlapon fért el csak a kész, töltött tészta.
- 15-18 perc alatt süssük készre.
- Így járunk el a többi tésztával is.
- Ha kihűltek, bőségesen hintsük meg porcukorral.
Jó étvágyat kívánok!
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. édes gluténmentes hájas leveles tésztában, szórat (porcukor) nélkül |
| Energia | 28609 kJ / 6828 kcal | 1589 kJ /379 kcal |
| Zsír | 439,6 g | 24,4 g |
| amelyből telített zsírsavak | 139,7 g | 7,8 g |
| Szénhidrát | 607,8 g | 33,8 g |
| amelyből cukrok | 172,3 g | 9,6 g |
| Rost | 56,6 g | 3,1 g |
| Fehérje | 60,5 g | 3,4 g |
| Só | 5,16 g | 0,29 g |
A édes hájas gluténmentes leveles tészta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor dió ecet glutén és tejmentes It's us mimen cirkos lisztkeverék leveles tészta pekándió porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) sárgabarack lekvár sertésháj só tejföl alternatíva tojás vendégváró











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

