Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Édes sült quinoa golyók, vaníliás zabpuding ágyon

Kolos guiona golyók gluténmentes receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy rendkívül deoratív és finom tejmentes gluténmentes túrógombóc alternatívával bővült.

Sajnos nem ehetek tejtermékeket. Így a régi nagy kedvenc túrógombócot sem. A quinoa egy igen egészséges álgabona, melyet a gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. Most édesre főztem meg, reszeltem hozzá citromhéjat, kisütöttem. Az íze nagyon hasonlít a túróra, így megvan a „hagyományos” túrógombóc alternatívája.

Hozzávalók (14 golyóhoz):

A quinoa gombóchoz:

  • 420 g főtt quinoa Szafi Free quinoából (elkészítése ugyan az, mint a rizs esetén, 1 rész quinoa – 2 rész víz)
  • 220 g főtt répa
  • fél, kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 40 g 1:4 édesítő
  • 55 g gluténmentes zabpehely
  • 2 evőkanál chiamag
  • 4 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 db közepes méretű (M-es) egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • csipet só

zabpuding:

  • Szafi free vaníliás gluténmentes zabpudingpor
  • 4 dl növényi „tej” (most rizsital)
  • 40 g négyszeres édesítő

sütéshez:

  • napraforgó étolaj

A sült quinás gluténmentes golyók elkészítése:

  • A főtt répát törjük össze villával. (sajnos nem vártam eleget, a lecsöpögtetésével, ezért kellett négy evőkanál kukoricaliszt)
  • A megfőtt quinoához adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, édesítőt, csipet sőt, és a vaníliáscukrot.
  • Tegyük bele a chiamagot, kukoricalisztet, gluténmentes zabpelyhet tojást, és a tojássárgáját.
  • Alaposan keverjük össze a hozzávalókat.
  • Pihentessük addig, amíg elkészítjük a zabpudingot.
  • Ennyi idő alatt a chiamag és a zabpehely is magába szívja a quinoa és a répa nedvességét.
  • A zabpudingot keverjük el 4 dl növényi tejben, és szórjuk hozzá az édesítőt.
  • Keverjük ösze, majd folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni.
  • Ügyeljünk arra, hogy hirtelen képes sűrűsödni.
  • Most nem főztem nagyon sűrűre, hiszen a „túrógombóchoz” ezt szeretném majd kanalazni.
  • Tegyük félre hűlni a pudingot.
  • Készítsünk egyforma golyókat a quinoás-répás alapból.
  • Ezeket bő, forró olajban készre sütjük.
  • Néhány percet vesz igénybe és fordítsuk át a golyók oldalát, hogy mindenhol szép aranybarna legyen.
  • Papaírtörlő segítségével itassuk le róla a felesleges napraforgó étolajat.
  • Máris tálalhatjuk.
  • Egy adag zabpudingra tegyünk pár darab gombócot, dekoráljuk friss gyümölcsökkel.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni

Elkészítési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. Édes sült quinoa golyókban

Energia

11831 / 2850 kcal

844 kJ / 201 kcal

Zsír

99,2 g

7,1 g

  amelyből telített zsírsavak

14,5 g

1,0 g

Szénhidrát

396,6 g

28,3 g

  amelyből cukrok

45,1 g

3,2 g

Rost

49,9 g

3,6 g

Fehérje

66,2 g

4,7 g

3,56 g

0,25 g

A quinoás gluténmentes túrógombóc alternatíva recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

guiona golyók gluténmentes recept

Tejmentes túrógombóc alternatíva sült quinoa golyókkal

Kategória: , , ,