Édes sült quinoa golyók, vaníliás zabpuding ágyon
KolosFreeFood receptválogatásunk egy rendkívül deoratív és finom tejmentes gluténmentes túrógombóc alternatívával bővült.
Sajnos nem ehetek tejtermékeket. Így a régi nagy kedvenc túrógombócot sem. A quinoa egy igen egészséges álgabona, melyet a gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. Most édesre főztem meg, reszeltem hozzá citromhéjat, kisütöttem. Az íze nagyon hasonlít a túróra, így megvan a „hagyományos” túrógombóc alternatívája.
Hozzávalók (14 golyóhoz):
A quinoa gombóchoz:
- 420 g főtt quinoa Szafi Free quinoából (elkészítése ugyan az, mint a rizs esetén, 1 rész quinoa – 2 rész víz)
- 220 g főtt répa
- fél, kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 40 g 1:4 édesítő
- 55 g gluténmentes zabpehely
- 2 evőkanál chiamag
- 4 evőkanál kukoricaliszt
- 1 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 1 db tojássárgája
- csipet só
zabpuding:
- Szafi free vaníliás gluténmentes zabpudingpor
- 4 dl növényi „tej” (most rizsital)
- 40 g négyszeres édesítő
sütéshez:
- napraforgó étolaj
A sült quinás gluténmentes golyók elkészítése:
- A főtt répát törjük össze villával. (sajnos nem vártam eleget, a lecsöpögtetésével, ezért kellett négy evőkanál kukoricaliszt)
- A megfőtt quinoához adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, édesítőt, csipet sőt, és a vaníliáscukrot.
- Tegyük bele a chiamagot, kukoricalisztet, gluténmentes zabpelyhet tojást, és a tojássárgáját.
- Alaposan keverjük össze a hozzávalókat.
- Pihentessük addig, amíg elkészítjük a zabpudingot.
- Ennyi idő alatt a chiamag és a zabpehely is magába szívja a quinoa és a répa nedvességét.
- A zabpudingot keverjük el 4 dl növényi tejben, és szórjuk hozzá az édesítőt.
- Keverjük ösze, majd folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni.
- Ügyeljünk arra, hogy hirtelen képes sűrűsödni.
- Most nem főztem nagyon sűrűre, hiszen a „túrógombóchoz” ezt szeretném majd kanalazni.
- Tegyük félre hűlni a pudingot.
- Készítsünk egyforma golyókat a quinoás-répás alapból.
- Ezeket bő, forró olajban készre sütjük.
- Néhány percet vesz igénybe és fordítsuk át a golyók oldalát, hogy mindenhol szép aranybarna legyen.
- Papaírtörlő segítségével itassuk le róla a felesleges napraforgó étolajat.
- Máris tálalhatjuk.
- Egy adag zabpudingra tegyünk pár darab gombócot, dekoráljuk friss gyümölcsökkel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 30 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Édes sült quinoa golyókban |
Energia |
11831 / 2850 kcal |
844 kJ / 201 kcal |
Zsír |
99,2 g |
7,1 g |
amelyből telített zsírsavak |
14,5 g |
1,0 g |
Szénhidrát |
396,6 g |
28,3 g |
amelyből cukrok |
45,1 g |
3,2 g |
Rost |
49,9 g |
3,6 g |
Fehérje |
66,2 g |
4,7 g |
Só |
3,56 g |
0,25 g |
A quinoás gluténmentes túrógombóc alternatíva recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt chia mag citrom édes édesítőszer étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes golyók gluténmentes zabpehely gombóc kukoricaliszt quinoa reggeli répa rizsital só tojás tojássárgája túrógombóc vanília puding vaníliás cukor