Édes vaníliás gluténmentes buci – KolosFreeFood
KolosFreeFood rovatunk legújabb ékessége Kolostól:
Ki ne szeretne egy a reggeli teája mellé egy finom lekváros bucit? Mézzel, és vajjal is nagyon íncsiklandozóan kijön a buci édeskés, vaníliás íze. A buci még másnap is finom, puha volt.
Hozzávalók: 6 db. gluténmentes bucihoz
- 500 g Glutenix falusi kenyér gluténmentes lisztkeverék
- 330 ml növényi ital (most rizsital)
- 1db M-es tojás
- 60 g olvasztott liga margarin
- 80 g cukor
- 12 g útifűmaghéj (psyllium-rost)
- fél csomag friss élesztő
- csipet étkezésisó
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 2 evőkanál étolaj
- bucik közepébe 4-4g ligamargarin
Elkészítés:
- A tészta száraz összetevőit összekeverjük egy dagasztótálban.
- A növényi italból 50 ml-t (“rizstej” most) picit megmelegítjük, hozzáadunk egy csipet cukrot a 80 grammból, és az élesztőt. Picit várunk, hogy az élesztő megkeljen.

- Az összetevőket összekeverjük, fokozatosan adjuk hozzá az étolajból 1,5 evőkanálnyit. . A tésztát rizslisztes sütőpapíron óvatosan átgyúrjuk. A maradék fél kanál étolajjal megkenjük a kezünket. Így könnyebb lesz formázni a gombócokat, és a tésztához sem ragad oda a kezünk. A tésztából 6 egyforma darabot szaggatunk le. Majd megsündörgetve egyenletes állagú gombócokat formázunk.
- Majd a gombócokat 50 °C-os sütőben megkelesztjük 30 perc alatt.
- A sütő aljába, egy hőálló edénybe 3 dl vizet tettem már ekkor, amit benne is hagyok a sütés alatt is.
- Kelesztés után a bucik közepébe éles késsel, középen egy kis vájatot hasítunk. Ebbe tesszük bele a vékony szelet ligamargarint.

- Előmelegített 180 °C-os sütőbe helyezzük az addig újra pihent bucikat. Körülbelül 30-35 perc alatt készre sütjük. Sütési idő függ a sütőnktől is.
- Lekvárral, vajjal-mézzel, vagy csak porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 nagyobb vaníliás gluténmentes buciban |
| Energia | 12981 kJ / 3098 kcal | 2163 kJ / 516 kcal |
| Zsír | 97,9 g | 16,3 g |
| amelyből telített zsírsavak | 33,8 g | 5,6 g |
| Szénhidrát | 513,5 g | 85,6 g |
| amelyből cukrok | 109,0g | 18,2 g |
| Rost | 40,1 g | 6,7 g |
| Fehérje | 20,0 g | 3,3 g |
| Só | 4,08 g | 0,68 g |
Édes vanlíliás gluténmentes buci recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: buci cukor élesztő étolaj Glutenix GLUTENIX falusi fehér kenyér lisztkeverék gluténmentes zsemle Hunorganic Kft. gluténmentes termékek margarin psyllium rost (útifűmaghéj) só tojás vanília











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

