Édesburgonyás barna gluténmentes bucik
Kolos sokszor készít házi gluténmentes péksüteményeket. most tejmentes, gluténmentes bucit sütött:
Kirándulni megyek pár napra. Olyan igazi „retró” rántott húsos szendvicseket szerettem volna magammal vinni. Így a Miklos Its us Barna lisztjét, a Naturbit glutén- búzamentes lisztjével házasítottam össze, mind emellé, főtt, édesburgonya is került. Nagyon sokáig finom, puha maradt a szendvics. Megvolt a retró érzésem is.
Hozzávalók (6 db gluténmentes bucihoz):
- 250 g főtt édesburgonya
- 150 g Naturbit glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 300 g It’s us Miklós barna gluténmentes liszt
- 20 g útifűmaghéj (psyllium rost) őrlemény
- 20 g só
- 150 ml langyos víz
- 22 g friss élesztő
- egy csipet só
- 300 ml víz
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes bucik elkészítése:
- Az élesztőt futtassuk fel a csipet cukorral, a 150 ml langyos vízben.
- A többi száraz összetevőt mérjük ki, és adjuk hozzá a villával alaposan áttört megfőtt édes burgonyához.
- Amikor az élesztő kellőképpen felfutott, öntsük a dagasztógép üstjébe.
- Ebbe jöhet a burgonyával összekevert liszt, só, útifűmaghéj őrlemény, só és a többi maradék víz.
- Kezdjük el alaposan megdagasztani a gép dagasztókarja segítségével.
- Amikor már szépen kezd összeállni a tésztánk, de még ragacsos, akkor adjuk hozzá a napraforgó étolajat.
- Pár perc dagasztás után a tésztából étolajos kézzel gyúrjunk, formázzunk 6 db egyforma nagyságú bucit.
- Hagyjuk a bucikat megkelni kb. 20 – 25 percig szobahőmérsékleten, nem huzatos helyen.
- Melegítsük elő a sütőt kb. 190 °C-ra, helyezzünk bele egy kis tálkát vízzel. (ettől jobban fog megsülni a tésztánk)
- Most már nem kentem le előtte a bucikat étolajjal, mert eleve étolajos kézzel formáztam meg azokat.
- Ha megsültek, rácson hagyjuk kihűlni a kész zsömléket.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
Tipp: rántott hús panírozási ötletek itt.
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Édesburgonyás barna buciban |
Energia |
6558 kJ / 1562 kcal |
1092 kJ / 260 kcal |
Zsír |
37,9 g |
6,3 g |
amelyből telített zsírsavak |
4,6 g |
0,8 g |
Szénhidrát |
284,1 g |
47,4 g |
amelyből cukrok |
24,3 g |
4,1 g |
Rost |
42,6 g |
7,1 g |
Fehérje |
10,9g |
1,8 g |
Só |
31,16 g |
3,53 g |
A barna gluténmentes bucik tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: buci édesburgonya étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények gluténmentes zsemle Naturbit lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai víz