Epres joghurtos gluténmentes torta – Iri mama konyhája
Iri mama most egy gyönyőrű gluténmentes torával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ez a torta minden alkalomra tökéletes. Üde, gyümölcsös, krémes, és nem édes. Ha könnyed édességre vágysz, ez pont olyan. Szeretettel ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók: egy 26 cm-es tortaformához (12 szelet)
A gluténmentes piskótához:
- 9 db M-es tojás
- 9 evőkanál cukor
- 9 evőkanál Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
Krémhez:
- 50 dkg friss eper
- 10 dkg natúr zsír szegény *joghurt
- 30 g cukor
- 270 ml növényi eredetű „tejszín” (pl. rizs főzőkrém) [100 ml 288 kcal]
- 1 csomag Dr. Oetker zselatin
- 100 ml sűrű *tejszín
Díszítéshez, nálam tejszínből rózsák, de bármivel lehet pl. gyümölccsel
Az epres joghurtos gluténmentes torta elkészítése:
- Tojásokat szétválasztom, fehérjét kemény habbá verem a cukorral. Fényesre, magasra, ebbe teszem a tojások sárgáját, tovább habosítom. Nem kell hozzá sütőpor.
- Végül kanalanként adom hozzá a gluténmentes lisztkeveréket, kézi habverővel óvatosan beleforgatom.
- A lapokat külön sütöm meg, 3 db tojás – 3 evőkanál cukor – 3 evőkanál lisztből,. mert így gyorsabban és egyenletesen sül meg.
-
Lapokat egyenként 13-15 percig sütjük 180 °C fokos sütőben légkeveréssel.
- A krémet előző este készítettem el, hogy dermedjen meg. Ha aznap készítünk mindent, akkor a krémmel kezdjük el!
- A tisztított darabokra vágott epret késes aprítóban teszem a krém hozzávalóval együtt, és felhabosítom. Végül a forró vízben feloldott zselatinnal újra habosítom.
- Torta gyűrűt egy tálcára teszem, bele rakom az első lapot, erre a krém felét. Hagytam pár szem epret, amit apróra vágtam, rászórtam a krémre. Erre a másik lap és krém, végül az utolsó piskótalap. Olyan magas lett, hogy nem fért az összes krém bele.
- Hűtőbe tettem dermedni, 2 órára. Ezután szépen, könnyen eltávolítható a karima.
- A maradék krémmel körbe kenem, majd dekorálom.
- Most 1 dl tejszínt kemény habbá vertem, habzsákba töltöm, virágmintás kinyomó fejjel rózsákkal, pár szem eperrel, málnával díszítem. Ez a művelet opcionális, mindenki kedve és fantáziája szerint készítse.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1,5 óra + 2 óra hűtés
Nehézségi fok: haladó
* a tejtermékek esetében használható laktózmentes változat is így laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmentes diétájukba!
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet epres, joghurtos gluténmentes tortában |
Energia | 9853 kJ / 2346 kcal | 823 kJ / 196 kcal |
Zsír | 100,2 g | 8,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 38,9 g | 3,2 g |
Szénhidrát | 276,4 g | 23,0 g |
amelyből cukrok | 158,5 g | 13,2 g |
Rost | 17,6 g | 1,5 g |
Fehérje | 68,5 g | 5,7 g |
Só | 1,50 g | 0,13 g |
Az epres, joghurtos gluténmentes torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor eper habtejszín joghurt lisztkeverék rizs főzőkrém rizstejszín Schär Mix B tojás torta zselatin zselatinfix