Epres tejfölös gluténmentes torta – Vicától
Szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis a főnökömnek fontos, hogy jól érezzük magunkat a helyünkön és a csapatban. Időről-időre kitalálunk valamit, és ha van rá lehetőségünk és időnk, akkor azt előszeretettel meg is valósítjuk. Így jött a legújabb ötlet, hogy csapjunk egy zöldség-gyümölcs reggelit.
Ilyenkor jobb esetben mindenki készül valami finomsággal és batyuzás formájában elfogyasztjuk őket közösen. Imádom 🙂 Ezen alkalomból készítettem el ezt az epres gluténmentes finomságot. Lássuk is a receptet hozzá (
Hozzávalók a tésztához (24 cm-es tortaformához):
- 5 dkg rizsliszt
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- só (kis csipetnyi)
Hozzávalók a krémhez:
- 35 dkg laktózmentes tejföl
- 2 közepes méretű (M-es) tojás
- 4 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- sok-sok eper (ízlés szerint, én kb. 30 dkg-ot használtam fel)
Elkészítés:
- Először a tésztát készítsük el: a lisztet keverjük el a dióval és a kókuszreszelékkel, majd a porcukorral, sütőporral és a sóval. Ehhez adjuk hozzá a margarint és a tojást, majd gyúrjuk tésztává.

- Gyúrjuk egy gombóccá és csomagoljuk be, majd tegyük pihenni egy fél órára a hűtőbe.

- Amíg pihen, elkészítjük a krémet is. Verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a többi hozzávalót.

- Ezt is tegyük félre, hogy összeérjenek az ízek és addig apróra vágjuk fel az epreket. A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki, majd tegyük a tortaformánkba.

- Előmelegített sütőben 170 °C fokon 15 percig süssük a tésztát. Ha letelt az idő, vegyük ki és helyezzük el a tésztán az epreket, erre pedig öntsük rá a krémet. Tegyük vissza a sütőbe és még kb. 45 percig süssük 170 °C fokon.

- Tetszés szerinti szeletre vágjuk.
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: 80 perc.
| Tápanyagtartalom | az egészben | 20 szelet esetén 1 db. gluténmentes tortában |
| Energia | 12954 kJ / 3099 kcal | 648 kJ / 155 kcal |
| Zsír | 241,3 g | 12,1 g |
| amelyből telített zsírsavak | 176,6 g | 8,8 g |
| Szénhidrát | 164,0 g | 8,2 g |
| amelyből cukrok | 119,9 g | 6,0 g |
| Rost | 30,7 g | 1,5 g |
| Fehérje | 44,6 g | 2,2 g |
| Só | 3,7 g | 0,19 g |
Az epres tejfölös gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: dió eper kókuszreszelék margarin porcukor rizsliszt só sütőpor tejföl tojás torta vaníliás cukor















Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

