Epres, tejszínes gluténmentes szülinapi torta – Iri mama konyhája
Iri mama szülinapi tortája:
Igen csak megtréfált 13.-a🙂. Ilyen sok kudarcom nem volt még torta készítése közben. Azért a végére csak meg lett, és nagyon finomra is sikeredett ez a gluténmentes szülinapi torta.
Hozzávalók a tésztához (12 szeletes lesz a torta):
- 3 db M-es méretű tojás
- 50 g cukor
- 70 g gluténmentes liszt
Ez a torta bármilyen liszttel elkészíthető, sütőpor nélkül. Lapokat egyben is lehet sütni, majd elvágni. - Ez egy db tortalaphoz való, 2x kell megsütni. (Külön sütöm a lapokat.)
Krémhez (krém főzős pudingporral is készülhet):
- 2 db M-es tojás
- 50 g cukor
- 40 g kukoricakeményítő
- 10 g vanília aroma
- 1 csipet só
- 20 g gluténmentes liszt
- 350 g tej (növényi alternatíva is jó)
- 50 g vaj vagy margarin
Krémhez és díszítéshez:
- 500 g tejszín (növényi alternatíva is jó)
- 400 g friss eper
A gluténmentes szülinapi torta elkészítése:
- Tojásokat nem választom szét, egy tálba felütöm, hozzáadom a cukrot (3 evőkanál), jó habosra, duplájára keverem kézi mixerrel.
- A sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre. Egy 27 cm Ø tortaformát, kókusz olajjal lepermetezem, liszttel beszórom.
- Ezután a jó habosra vert masszába kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet. (3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt) Belesimítom a formába, majd 13 percen keresztül sütöm. Ellenőrizze mindenki, lehet, hogy pár perccel tovább kell sütni.
- Amíg sül, ugyan így bekeverem a másik laphoz valót.
- Kisült piskótát rácson hűtöm. A krémhez, lábasba teszem a tojásokat, cukrot, vaníliát, sót, keményítőt, lisztet egy pici tejjel csomómentesre keverem, hozzáöntöm a többi tejet, sűrűre főzöm, langyosra hűtöm.
- Addig megtisztítom az epret, félbevágom.
- Tejszínt kemény habbá verem, cukor nélkül. Eddigre kihűlt a puding is.
Beleteszem a margarint, kézi mixerrel habosra dolgozom. - A keményre vert tejszínhab felét, kézi habverővel óvatosan belekeverem.
- Torta tálcára teszem az egyik lapot, betöltöm a krémmel. Tetejére is hagyok egy keveset.
- Megrakom eperrel, rá tejszínhabot, és a tortalappal koronázom.
- A maradék krémmel lekenem, majd díszítem.
- Azonnal fogyasztható, nem kell várni arra, hogy megdermedjen.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: haladó, közepesen bonyolult az elkészítése
Ez a torta gluténmentes, laktózmentes és tejmentesen is készíthető!
A recept tápérték számítása folyamatban van.
A gluténmentes szülinapi torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes eper glutén és tejmentes margarin növényi habtejszín alternatíva rizsital rizsliszt tej tejszín tojás torta vaj vanília aroma