Évának sikerült: gluténmentes Twix házilag
Nagyon régóta szokásunkká vált, hogy tankoláskor megbízzuk apát, hozzon nekünk csokit, amikor fizet. Sára snickerset, én bountyt, apa pedig Twix csokit eszik ilyenkor. Sára minden alkalommal megjegyzi: én is imádtam a Twixet. Ilyenkor a szívem sajdul egy nagyot és csendben majszolja mindenki a saját csokiját.
Egy tankolás alkalmával szöget ütött a gondolat a fejemben: mi miért is ne ehetnénk Twixet??? Eddig minden sikerült, amit kitaláltam, elhatároztam. Tudok kekszet sütni? Igen! Csináltam már karamellás tortát mennyei karamell öntettel? Igen! Tejcsokit pedig tudok olvasztani!
Az elhatározást tett követte, utána pedig a hatalmas boldogság, mi is gluténmentes twixet eszünk!!!
Nem mondom, hogy kirakati díszpéldányok lettek, ez a prototípus, a csoki kenésén van még mit gyakorolni, de a Twix életérzés, az íz kárpótol minden kis csoki göböcskéért.
Ebből a mennyiségből 15 db gluténmentes Twix csokit gyártottam
Hozzávalók:
- 200 g Doves farm önkelesztő gluténmentes liszt (ugyan ezt az alapot készítettem már alfa mix lisztből is)
- 75 g * vaj
- 25 g porcukor
- 25 g * mascarpone
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- egy csipet só
Karamell öntethez:
- 150 g kristálycukor
- 1 evőkanál víz
- 80 ml * habtejszín
- pici só
Mártogatáshoz:
- 300 g gluténmentes tejcsokoládé (én Tibi csokit használtam)
Elkészítés:
- A keksz hozzávalóit összegyúrjuk, rugalmas tésztát kapunk belőle.
- 2 cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és Twix méretű szeletekre vagdossuk, de szorosan egymás mellett hagyjuk. Picit megböködjük fogpiszkálóval a tetejét.
- 180 °C fokos előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt addig sütjük, míg a teteje elkezd barnulni.
- Még melegen, a bevagdosások mellett pizzavágó segítségével szétvagdossuk.
- Amíg sül a kekszünk, elkészítjük a karamellt.
- Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.
- Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon arany barnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen!)
- Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót.
- Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.
- Ha kihűlt az öntet, jól besűrűsödik. A maradék hetekig eltartható hűtőben, felmelegítve újra folyós lesz.
Összeállítás:
- A kihűlt karamellt habzsákba, nejlon zsákba tesszük és a kekszcsíkok tetejére nyomjuk.
- A tejcsokit apró darabokra törjük és a 2/3 részét vízgőz felett megolvasztjuk. Ha teljesen felolvadt, levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradék 1/3 részét.
- A felolvadt csokit rácsorgatjuk a kekszes karamellre és kanállal bekenegetjük a szélét is.
Ha jól lehűlt, megesszük! 🙂
A képeken dupla adag gluténmentes keksz látható, a feléből a következő recept alapanyaga készült.
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi szint: haladó
* Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermék változatokat!
Tápanyagtartalom | az egészben | 15 db. esetén 1 gluténmentes Twix szeletben |
Energia | 4330 kcal / 18099 kJ | 288 kcal / 1204 kJ |
Fehérje | 36,0 g | 2,4 g |
Zsír | 191,0 g | 12,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 122,1 g | 8,1 g |
Szénhidrát | 587,0 g | 39,1 g |
amelyből cukrok | 425,9 g | 28,4 g |
Rost | 2,8 g | 0,2 g |
A gluténmentes Twix szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor Doves farm lisztkeverék gluténmentes party snack gluténmentes tejcsokoládé habtejszín lisztkeverék mascarpone NATURBIT ALFA-MIX só tojás vaj víz