Fahéjas fonat gluténmentesen, ahogy Iri mama szereti
Iri mama gluténmentes fahéjas fonatot készített:
Ez a gluténmentes kalács egyszerűen elkészíthető, vanília aromával ízesítettem, fahéjas cukorba forgattam. Reggelire egy pohár tejjel vagy kakaóval, kávéhoz, és ízóraira is tökéletes választás.
Hozzávalók:
- 220 g langyos tej (növényi alternatívával is jó)
- 7 g gluténmentes porélesztő
- 80 g cukor
- 250 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 100 g Miklós univerzál mix lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal (lehet csak egy féle lisztből is készíteni)
- 50 g vaj vagy margarin
- 25 g étolaj
- 50 g ricotta sajt * (vagy tojás)
- 2 g só
- egy pici vanília aroma (kb. 2 g)
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
Tetejére:
- 30 g langyos tej (növényi alternatívával is jó)
- 10g margarin
Kisült fonatok tetejére :
- 1 0 g olvasztott vaj vagy margarin
Forgatáshoz:
- 30g cukor
- 8 g fahéj
A gluténmentes fahéjas fonat elkészítése:
- Száraz hozzávalókat keverő tálba mérem, elkeverem.
- Meglangyosítom a tejet, beleteszem a margarint, mikor felolvadt, gluténmentes lisztre öntöm. Vanília aromával ízesítem.
- A ricottát, tojás helyett tettem bele, gyönyörűen kiváltható vele. * Aki inkább tojással szeretné, tojással is készítheti, akkor nem kell a ricotta.
- Dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát, végén az olajjal jól kidolgozom.
- Vékonyan lekenem olajjal, tálat lefedem. Egy mérettel nagyobb tálba meleg vizet öntök, beleteszem a tésztás tálat és így kelesztem 20-25 percen keresztül.
- Ezután szilikon gyúrólapra borítom a megkelt tésztát és 10 részre osztom. Ne lisztezzünk alá, inkább vékonyan olajjal kenjük le a felületet.
- Minden tészta gombócot 30 cm hosszú, ujjnyi vastagra sodrom. Félbehajtom, összefonom, végén összecsípem.
- Papírral borított tepsibe teszem. Többit ugyanígy készítem. Duplájára kelesztem, langyos tej és margarin keverékével lekenem. 180 °C fokon, légkeveréssel 20 percig sütöm.
- Rögtön lekenem margarinnal, fahéjas cukorba forgatom.
- Rácson, papírtörlőn kihűtöm.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 1 óra 45perc
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Ez a gluténmentes recept tojás mentesen és tej mentesen, is elkészíthető!
A recept tápérték számítása folyamatban.
- Recept címke: cukor édes élesz étolaj fahéj It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kalács lisztkeverék margarin őrölt fahéj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli ricotta sajt rizsital Schär Mix B só tej tejmentes tojás tojásmentes uzsonna és tízórai vaj vanília aroma vendégváró