Fahéjas, tépkedős gluténmentes kalács kuglóf formában sütve
Egy hihetetlen könnyű, puha, kuglóf formában sült, kürtös kalácsra emlékeztető, kalács. Aki szereti a fahéjat, ne habozzon kipróbálni. Sárám imád segédkezni a gyúrásban, kenésben, forgatásban egyaránt.
Mennyiség: kb. 6 adag
- 100 g Mester házi gluténmentes kenyérliszt
- 100 g Schär B gluténmentes kenyérliszt
- 100 g Barbara gluténmentes liszt kelt tésztákhoz
- 200 ml * langyos tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 125 g langyos * joghurt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 1 csipet só
- 3 evőkanál olaj.
Az összerakáshoz:
- 15 g olvasztott * vaj
- 50 g kristálycukor + 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- A langyos, cukros tejben és joghurtban felfuttatjuk az élesztőt, közben összekeverjük a száraz hozzávalókat.
- A felfuttatott élesztőhöz öntjük a keverékünket és dagasztógép segítségével rugalmas, egynemű tésztát dagasztunk. Közben adjuk hozzá az olajat is.
- Pár perc dagasztás után kb. fél órát kelesztjük a tésztánkat.
- A megkelt tésztából apró darabkákat tépünk, majd lazán golyót formálunk (óvatosan, nem szabad gyúrni, nehogy túl tömör legyen!)
Olvasztott vajban megforgatjuk, majd fahéjjel elkevert kristálycukorban jól összerázzuk.
Egy kuglófsütőt alaposan kikenünk olvasztott vajjal és a fahéjas, cukros golyókat belepakoljuk. - Újabb fél órát kelesztjük.
- 180 ˚C fokon 40 percet sütöttem. Gyönyörűen ki lehetett borítani a formából. Vanília sodóval mind befaltuk.
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: 120 perc
Tipp: * A laktózérzékenyek használjanak nyugodtan laktózmentes tejtermékeket!
Tápanyagtartalom | az egészben | 6 db. esetén 1 kuglófban | 8 db. esetén 1 kuglófban |
Energia | 2183 kcal / 9125 kJ | 364 kcal / 1521 kJ | 273 kcal / 1141 kJ |
Fehérje | 18,3 g | 3,1 g | 2,3 g |
Zsír | 79,4 g | 13,2 g | 9,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 20,4 g | 3,4 g | 2,6 g |
Szénhidrát | 334,2 g | 55,7 g | 41,8 g |
amelyből cukrok | 99,3 g | 16,6 g | 12,4 g |
Rost | 22,4 g | 3,7 g | 2,8 g |
A gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: Barbara gluténmentes lisztkeverék cukor élesztő étolaj fahéj gluténmentes kuglóf recept joghurt kalács Mester Család gluténmentes kenyérliszt Mester lisztkeverékek őrölt fahéj psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só tej vaj