Fekete erdő képviselője – gluténmentes fánk
KolosFreeFood receptválogatásunk egy ötletes gluténmentes fánk recepttel bővült.
A képviselőfánkot gondoltam újra. Most nagyobb kör alakú fánkokat készítettem, tetejükre mogyoródarabok és sütő álló cukor is. A töltelékük, a fekete erdőhöz híven, meggyes csokoládékrém, és jutott meg belülre (kívülre is) olasz habcsók, ami megkoronázza a Fekete erdő képviselőfánkunkat.
Hozzávalók: (6 db nagyobb karikához)
Képviselőfánk gluténmentes tésztája:
- 200 g rizsliszt
- 100 g zsír
- csipet só
- 2 dl víz
- 5 db M-es méretű egész tojás
tészta tetejére:
- pár szem mogyoródarab
- egy evőkanál sütésálló cukor
Meggyes-csokis krémhez:
- 450 g magozott meggy (most fagyasztott)
- 400 ml mogyorós növényi ital (bármely növényi ital jó hozzá)
- 1 csomag csokoládé pudingpor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 100 ml Alpro kókuszkrém
Olasz habcsókhoz:
- 35 g tojásfehérje (ez kb. egy db L-es méretű tojásfehérje)
- 70 g kristálycukor
- 18 g víz
A gluténmentes képviselőfánk elkészítése:
- A vízhez szórjuk bele a sót, adjuk hozzá a zsírt. Várjuk meg amíg teljesen felolvad a zsír.
- Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, gyors mozdulatokkal fakanál segítségével egynemű tésztává kavarjuk.
- Levesszük a tűzhelyről.
- Egyenként nagyon gyors mozdulatokkal keverjük a tésztába a tojásokat, amíg a tészta fel nem “issza” a tojásokat.
- Kinyomjuk habzsákból a tésztákat a kívánt méretűekre.
- A tészta tetejét, csúcsaira picit vízzel megcsippentem, szórtam rá mogyoródarabokat és sütés álló cukrot
- Majd pihentetjük azokat egy órán át.
- Megfőzzük a csokoládépudingot, a hagyományos módon
- Elkeverjük a kristálycukrot egy kevés növényi tejjel, és a pudingporral és a keményítővel
- A maradék tejet melegítsük meg
- Majd az egészet főzzük jó sűrűre
- Amíg kisül a tészta, addig tegyük hűtőbe a krémet.
- Előmelegített 200 °C-os sütőben aranybarnára sütjük.
- Ez sütőtől függően kb. 30-35 percig sütjük.
- Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a fánk.
- Ha megsültek, hagyjuk a meleg sütőben, teljesen nyitott sütőajtóval.
- Ha kihűltek a fánkok, kettévágjuk azokat.
- A magozott meggyet ledaráljuk, én késes aprítóban tettem meg
- Összekeverjük a meggyet a kész csokoládépudinggal,
- Majd a meggyes, csokis pudingot fellazítjuk 100 ml kókuszkrémmel
- Elkészítjük az olasz habcsókot
- A vízből és a cukorból szirupot főzünk
- Amikor elolvad a cukor a vízben, akkor elkezdjük verni a habot
- A tojásfehérje, ha már keményedik, kis adagokban csepegtessük hozzá a forró cukorszirupot, és verjük azzal a tojáshabot
- Addig ismételjük ezt, amíg el nem fogy a cukorszirup
- Ha már kihűlt a fánkgyűrű, és a töltelék is, akkor töltsük meg a belsejüket
- Az olasz habcsókot töltsük be habzsákba, és ebből is nyomjunk kis halmokat a meggyes csokoládés rétegre
- Ha marad, akkor nyomjunk a fánkjaink tetejére is
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 2 óra
Gluténmentes képviselőfánk receptünk tejmentes, így laktózintolerancia és a tejfehérje allergia esetén is beépíthető a gluténmentes diétás étrendbe.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Fekete erdő karikában |
Energia | 13423 kJ / 3196 kcal | 2237 kJ / 532 kcal |
Zsír | 142,4 g | 23,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 64,6 g | 10,8 g |
Szénhidrát | 403,8 g | 67,3 g |
amelyből cukrok | 181,7 g | 33,3 g |
Rost | 6,1 g | 1,0 g |
Fehérje | 52,8 g | 8,8 g |
Só | 3,79 g | 0,63 g |
A gluténmentes képviselőfánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokoládé puding cukor fánk farsang glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes képviselőfánk kókuszkrém kukoricakeményítő mogyoró mogyoróital rizsliszt só tojás tojásfehérje víz zsír