Feri bográcsos húsos babos káposztája – gluténmentes egytálétel
A hétvégén egy baráti meghívnak tettünk eleget ahol számos más gluténmentes sütemény és étel mellett a fő fogást Szalai Ferenc barátunk által bográcsban készített babos húsos káposztája jelentette. Bográcsban főtt egytálétel ötlet.
- 50 dkg fehér bab
- 3 kg káposzta (vecsési savanyú)
- 1,5 kg füstölt oldalas
- 1,5 kg sertés csülök
- 3 nagy fej hagyma
- 0,5 kg paradicsom
- 0,5 kg paprika
- 1 fej fokhagyma
- pirospaprika
- étkezési só
- étolaj
Elkészítés:
- A babot előző nap beáztatjuk (nálunk 24 órát ázott).
- A füstölt húst megfőzzük.
- A hagymát megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk, majd az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és a paradicsomot. Megsózzuk, és beletesszük a pirospaprikát is. Összekeverjük.
- Beletesszük a csülköt, félig megfőzzük, majd beletesszük az előzőleg áztatott babot, elkeverjük. Ezzel is főzzük.
- Legvégül hozzáadjuk a káposztát és a húst. Jó alaposan összekeverjük, és készre főzzük.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 3 óra
TIPP: Nagyon laktató, ezért annak ellenére, hogy finom, fogyasszuk mértékkel!
Tápanyagtartalom | az egészben | 18 adag esetén 1 adagban |
Energia | 9612 kcal / 40085 kJ | 534 kcal / 2227 kJ (kb. 43 dkg) |
Fehérje | 659,7 g | 36,7 g |
Zsír | 536,8 g | 29,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 210,6 g | 11,7 g |
Szénhidrát | 467,5 g | 26,0 g |
amelyből cukrok | 79,3 g | 4,4 g |
Rost | 133,9 g | 7,4 g |
A gluténmentes húsos babos káposzta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bográcsban főtt étolaj fehér bab főétel füstölt oldalas gluténmentes egytálétel káposzta paprika paradicsom sertés csülök só vöröshagyma