Francia hagymaleves
- 5 dkg vaj
- 75 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg rizsliszt
- 2 liter húsleves alaplé
- 2,5 dl fehérbor
- 1-2 db babérlevél
- 2 kakukkfűág
- só, bors
- 10 dkg reszelt gruyere / gouda sajt
Elkészítés:
- A vöröshagymát felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk.
- A vajat megolvasztjuk egy lábasban és rádobjuk a hagymát, majd közepes lángon kb. 20-25 perc alatt, meg-megkevergetve egyenletesen barnára pároljuk, pirítjuk.
- Ha szép barna lett és elkezdett pirulni, hozzáadjuk a fokhagymát és a rizslisztet, 2 percig kevergetjük, majd felöntjük a borral és az alaplével és felforraljuk.
- Hozzáadjuk a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt további kb. 25 percig hagyjuk főni.
- Ha kész, kivesszük a kakukkfüvet és a babérlevelet.
- Közben sajtot reszelünk és sütőpapírral bélelt tepsire kis kupacokat halmozunk belőle és 200 ºC fokon kb. 10 perc alatt pirosra sütjük.
- A forró levest a sajtchipsekkel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 65-70 perc
Nehézségi szint: haladó
Cöliákia mellé társult laktózérzékenység esetén laktózmentes vajjal és laktózmentes gouda sajttal készítve illeszthető be a diétás étrendbe.
A hagymaleves receptünk alkoholt tartalmaz, így gyermekeknek nem adható!
- Recept címke: fehér bor fokhagyma IR barát GM receptek rizsliszt sajt vaj vöröshagyma